fbpx
spot_img

KAKO DA UČIM?

Učimo da pređemo ulicu, da koristimo mobilni telefon, da surfujemo Internetom, da igramo neku igricu, da igramo odbojku, učimo da napravimo sebi neki kolač itd.

Zašto učimo? Učimo da bismo koristili svoje iskustvo u rešavanju raznih situacija, da se prilagodimo okolini u kojoj živimo, da prenesemo znanje drugome.

učenje-knjige-stol1

Roditelji su ti koji treba da omoguće neke uslove za učenje, a neki uslovi zavise od nas. Pre svega, važno je biti zdrav, važno je imati higijenske navike, obavezno je bavljenje nekim sportom, potrebno je da se što više šetaš, igraš, slušaš muziku, da se zdravo hraniš, da provodiš što više vremena na svežem vazduhu.

Prvo obezbedi sav potreban materijal za učenje: sveske, knjige, olovke, gumice, beležnicu, rezač.

Dok učiš, nemoj nikad ležati, nego uspravno sedi za svojim radnim stolom. Ako ležiš mišići se opuste i to izaziva pospanost. Svetlo uvek treba da ti pada sa leve strane.

Prostorija u kojoj učiš treba da bude obavezno provetrena. Odeća na tebi treba da bude šira, komotna nikako uska jer će ti odvratiti pažnju od gradiva.

Uvek prvo uči teže gradivo pa zatim lakše. Uči različite predmete, na primer posle biologije uči matematiku, a zatim istoriju. Između predmeta obavezno napravi malu pauzu u kojoj možeš da uradiš neku vežbu za opuštanje ili da prošetaš. Pauza najviše treba da traje 20 minuta.

Današnja lekcija ti je potreban za sutra?  Ništa lakše, prvo nauči nju, pa kada završiš sa učenjem ostalog gradiva, vrati se i preslišaj se ponovo. A, ako ti je potrebna tek za dva, tri dana, onda se svakog sledećeg dana preslišaj i tako ćeš je duže pamtiti nego da je učiš dan pre.

Kada učiš obavezno uči naglas, jer ćeš jedino tako čuti sebe i gde grešiš i gde si nesiguran pa ćeš moći da se ispraviš.

Važno je da i dok slušaš nastavnikovo predavanje da pišeš beleške, koristi skraćenice, brojeve, slike, podvuci olovkom u boji važne činjenice.

 

Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović voli svakoga dana da nauči nešto novo. Svaki dan za nju predstavlja novi izazov. U izazovima vidi mogućnost da bude bolja.