fbpx
spot_img

Kako stvoriti radne navike deteta od prvog razreda do fakulteta

Radne navike se stvaraju od prvih dana s rancem na leđima, a neguju se i koriste celog života – što ih ranije formiraju, deci će biti lakše!

Kako stvoriti radne navike deteta od prvog razreda do fakulteta

Uz dobre radne navike, učenje nikada nije bauk! Saznajte kako da pomognete svom detetu da ih stvori, i olakša sebi učenje tokom celog svog školovanja.

Studente sa dobrim radnim navikama ćete lako prepoznati: nemaju podočnjake i ne drže se grčevito za svoje šolje jake kafe!

Ako želite ovakvu budućnost za vaše dete, bez stresa i iscrpljivanja, naučite ga da uči na vreme kroz stvaranje trajnih radnih navika – i kasnije će bez ikakve pomoći samo znati kako da uči za kontrolni, a na kraju i kako spremiti ispit kada dođe do akademskog nivoa.

Mlađi razredi osnovne škole: formiranje odnosa prema radu

Već u vrtiću i predškolskom počela je priprema dece za prvi susret sa učenjem koje predstoji u ranim razredima osnovne škole. Imali su svoje vežbanke i sveske, vežbali prve poteze u pisanju – a sada je tu težak ranac pun novih knjiga, radnih listova, a uz sve to su potrebne I posebne sveske na kvadratiće i linije; posebno interesantan bude blok i kesa za likovno sa svom nepohodnom opremom za crtanje i slikanje.

Ovo je vreme da počnete da podstičete formiranje radnih navika kod dece koje će im trajati čitavog života, ne samo dok su u školi ili na fakultetu. Deca rad i učenje treba da doživljavaju kao avanturu, i da se dobro osećaju dok stiču znanja. Tako im i dosadni predmeti neće teško pasti i od njih neće zazirati, već će ih shvatiti kao privlačni izazov.

Pomozite im da pronađu način učenja i pamćenja koji im najviše odgovara

Neko pamti dok sluša, neko dok gleda, a nekome je potrebna klasika: tišina, koncentracija i čitanje dok se ne upamti.

U prvim danima ozbiljnijeg učenja, kada mu budete pomagali, uputite dete kako da proba više ovih tehnika, jer će jedino tako moći da otkrije kako mu je najlakše da savlada nova znanja.

dete-citanje

Navikavajte ih na preslišavanje

Preslišavanjem se naučeno obnavlja, otkrivaju se rupe u znanju i lakše se uči novo gradivo, a staro usvaja na duge staze. Stavite detetu do znanja da je to najbolji način učenja, koji će mu skratiti vreme provedeno nad knjigom. Povremeno ga možete preslišati i sami, dok ne stekne naviku preslišavanja i dok samo ne shvati kako se to radi.

Od prvog dana ih učite samostalnosti

Da čuvaju svoje stvari u školi, rade domaći bez vaše pomoći što je više moguće i uče kako treba; što se manje oslanjaju na vas, to će kasnije biti samostalniji, odgovorniji i uspešniji u učenju i kasnije u karijeri. Ipak je škola njihov zadatak, ne vaš – vi ste svoje odradili.

Treba li nagrađivati školske uspehe?

Da, ali ne svaki!

Neka vaši kriterijumi budu visoki; nećete nagrađivati svaku peticu, ali biste mogli da posebno obeležite kraj godine koji je dete završilo sa izvanrednim uspehom, dobre rezultate na takmičenjima i uspešne nastupe. Ako odličan uspeh nametnete kao nešto što se podrazumeva, tako će ga shvatiti i dete.

Iako možete finansijski da ih priuštite, nemojte kupovati preskupe poklone deci – naročito su besmisleni u ovom uzrastu; jako je važno da dete shvati da treba da uči nezavisno od nagrade, i da privilegije stiče samim tim što ima sve petice, a kasnije i sve položene ispite.

Stariji razredi: više gradiva, veća efikasnost

Kako se ovde količina gradiva uvećava, jasno se pokazuje koliko su uspešno deca stvorila i usvojila radne navike. Sada bi školarci već trebali da budu potpuno samostalni, i da im bude prilično jasno kako se uči.

U ovom periodu će shvatiti koliko je važno da se sve uradi na vreme, jer se gradivo gomila. Mnogi roditelji sada za pojedine predmete angažuju privatne profesore da im naknadno objašnjavaju, mada za to ne postoji objektivna potreba ako dete nije izostajalo za časova!

Lenčarenje i nerad u školi ogledaju se u ocenama, ali pre bilo kakvih zabrana i kazni, poput ukidanja telefona, izlazaka i kompjutera, pružite detetu priliku da popravi ocene, dajte mu vetar u leđa i pomozite mu da se vrati u kolosek.

Srednja škola: pokazatelj umešnosti i vreme za ispravke

Sasvim je moguće da inteligentna, snalažljiva deca „doguraju” do srednje škole uz pomoć minimalne količine učenja, oslanjajući se na opšte obrazovanje i elokvenciju koja je na višem nivou od vršnjačke. Njih u srednjoj školi čeka velika zamka: nema više dovijanja, dete ili zna ili ne zna, i prema tome će dobijati i ocene.

Ne dozvolite da se obeshrabri! Nikad nije kasno da se nauče nove stvari, i kako se uči. Ako je prvo polugodište prve godine loše prošlo, vreme je za intervenciju i iskren razgovor o tome šta ne štima. Zajedno potražite rešenje, na internetu ili u razgovoru sa psihologom (koji ne treba da bude shvaćen kao bauk!). Imajte na umu da je u toku pubertet, koji nekoj deci jako teško pada ako se sa njima ne radi kako treba.

Uostalom, nije ni ovo najviše što će ikada morati da uče – uskoro će krenuti i na fakultet, a to znači i neuporedivo više obaveza.

Prijemni za fakultet – najveći test do sada

I dok lupite dlanom o dlan, doći će vreme kada je potrebno razmišljati o fakultetu. Do sada, vaše dete (koje više i nije dete) bi trebalo da pokaže afinitete prema određenoj oblasti i budućem zanimanju.

Za neke prijemne ispite potrebno je pripremati se mesecima unapred, što znači da nema učenja napamet. Sada usvojena znanja dete će koristiti celog života, najverovatnije tokom svoje buduće karijere, i ovo je pravi trenutak da počne da uči temeljno, sa razumevanjem i na vreme.

Celokupan proces obrazovanja, od prvih predškolskih dana, je kao penjanje uz stepenice vodio do prijemnog ispita i pripreme za fakultet. A fakultet omogućava osposobljavanje za još veće stvari i za mnoge je poslednji stepenik pre početka poslovne karijere.

Radne navike se stvaraju od prvih dana s rancem na leđima, a neguju se i koriste celog života – što ih ranije formiraju, deci će biti lakše!

Izvor: Detinjarije.com

Prethodni tekstSveska Mine Zečević
Sledeći tekstKarikatura dana
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.