fbpx
spot_img

Serija stripastičih knjiga: „Dnevnik šonjavka“ (1. deo)

diary-of-a-wimpy-kid.wikia.com/wiki/Heffley_family
diary-of-a-wimpy-kid.wikia.com/wiki/Heffley_family

 

        Pred kraj prošlog veka, začet jedan vrlo perspektivan zabavan ciklus. Naime, od 1998. Amerikanac Džef Kini (Jeff Kinney, r. 1971.) počinje da na sajtu www.funbrain.com redovno objavljuje ilustrovane ideje koje spadaju u Dnevnik Šonjavka (u originalu Diary Of A Wimpy Kid). Ovi prilozi postižu ogromnu popularnost, tako da 2007. najzad prerastaju u štampano izdanje Njujork Tajmsa. Knjiga naravno postaje jedan od bestselera, a već sledeće godine se pojavljuje i nastavak: Dnevnik Šonjavka – Rodrikova pravila. Serijal za sada ima 9 redovnih nastavaka (i deseti je u najavi za ovu jesen!), plus Šonjavko – uradi sam i Šonjavkov filmski dnevnik iz tri dela.

Na žalost, za sada svega za šest nastavaka možemo tvrditi da su se prevedeni pojavili na našem tržištu (izdanje “Derete”), a i za tri filma koja su bazirana na knjizi (od 2010. do 2012. godine, na osnovu 1., 2., i 4. knjige) izgleda da se distributeri nisu baš postarali da ih predstave našoj publici; no, sudeći prema draži i kvalitetu ovih ostvarenja, računamo da je samo pitanje vremena kada će ova pozitivna zaraza uzeti malo više maha i kod nas…

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

               Estetski i tehnički, ovo izdanje je nešto između klasične („prave“) knjige i stripa – štampano je karakterističnim polupisanim fontom, na stranicama koje imaju linije kao u svesci za pisanje, bogato ilustrovano prikazima realnih ili zamišljenih situacija, makar i nepovezano, ali sa dosta replika smeštenih u one stripovske balončiće. Dakle, možemo reći da po nekoj estetici, živopisnosti i neposrednosti zadovoljava neke osnovne kriterijume stripa. Sam crtež je dosta pojednostavljen i shematizovan, nekako čiča-glišast, ali sa vrlo upečatljivim fizionomijama, koje kao da neko iscrtava pred našim očima (možemo uporditi i sa crtaćem Linea) a poluotvorene linije kojima su često prikazane face, kao da nekim treperenjem izazivaju sledeći potez, bilo autora bilo njegovih junaka… Glavni junak je Greg – Gregori Hefli (Gregory Heffley) školarac u nekom predpubertetskom periodu; on je svestan da je po fizičkoj razvijenosti nešto ispod proseka za svoje godine – što i nije presudno, ali inače u sprezi sa stepenom njegove (ne)agilnosti i snalažljivosti u raznim životnim situacijama doprinosi opravdanosti naslova knjige. Kao i milioni njegovih vršnjaka, i Greg se susreće sa brojnim sitnijim i krupnijim problemima vezanih za porodične odnose, školu, džeparac, druženje, kako biti malo popularniji, kako se dopasti nekoj devojčici…

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

          U svetu koji deca često ulepšavaju i čine uzbudljivijim nekim svojim igrarijama, jedan od bitnih momenata (ugl. forsiran u prvoj knjizi) je i dodir sira – onaj ko dotakne ovo parče ustajalog sira praktično je kao šugav dok ne prenese dodir na nekog drugog! Trejler iz prvog filmskog ostvarenja (2010.) bi trebalo da upečatljivo dočara tu situaciju:

https://www.youtube.com/watch?v=73DxZPhVOYc

                                                              – NASTAVIĆE SE –

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.