fbpx
spot_img

Kina u svemir poslala modul sa prostorijama za stanovanje na budućoj stanici /VIDEO/

Modul, pod nazivom „Harmonija nebesa“ (Tjanhe na kineskom), lansiran je sa Long marš 5b, najvećeg kineskog nosača raketa, u 11:23 časova po lokalnom vremenu iz svemirskog Venčang lansirnog centra, sa južnog ostrva Hainan, javlja Rojters.
Tjanhe je jedan od tri glavne komponente koje će činiti prvu samostalnu svemirsku stanicu, koja ima jedinog konkurenta u Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).
ISS koriste neke od vodećih zemalja sveta, poput SAD, Rusije i Japana, dok je Kini zabranjeno da bude deo ISS odlukom Amerike.
Tjanhe će napraviti glavne stambene odaje za tri člana posade na kineskoj svemirskoj stanici, koja će trajati najmanje deset godina.
Lansiranje Tjanea je prvi od 11 misija neophodnih da se kompletira svemirska stanica, koja će leteti oko Zemlje na visini od 340 do 450 kilometara.
Rad na svemirskoj stanici je počeo pre deceniju, 2011. godine, i u tom projektu su učestvovale svemirske laboratorije Tjangong-1 i Tjangong-2.
Kina je svemirsko istraživanje učinila svojim prioritetom, sa ciljem da do 2030. godine bude vodeća sila u polju svemirskog istraživanja.
Autor: Tanjug
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.