fbpx
spot_img

Nestvarna Šalitrena pećina: Najbogatije i najznačajnije paleolitsko nalazište u Srbiji i van nje

Izvor: Vikipedia

Šalitrena pećina zajedno sa Ribničkom pećinom, rekom Ribnicom i crkvom koja je posvećena Sv. Apostolima Petru i Pavlu predstavlja Spomenik prirode Ribnica. Nalazi se na samo 6 km od centra Mionice i 3 km od Ribničke pećine u klisuri prelepe reke Ribnice.

Pećina je kao arheološki lokalitet otkrivena krajem 1979. godine od strane mladih istraživača iz Valjeva.

 Od 2004. godine sva istraživanja koja se obavljaju u Šalitrenoj pećini sprovode se od strane Narodnog muzeja iz Beograda i deo su šireg projekta pod naslovom Kultura i umetnost u paleolitu i mezolitu Srbije.
Izvor: Narodni muzej u Beogradu

Šalitrena pećina je izuzetno bogato arheološko nalazište jer sadrži najstarije oblike povremenog staništa praistorijskih lovaca koji su živeli u srednjem paleolitu, pre 80 000 – 40 000 godina stare ere.  U pećini su takođe otkriveni ostaci neolitskih kuća i raznih šatorskih konstrukcija.  Istraživanjima se došlo do zaključka da je pećina korišćena u 4. veku naše ere, kao i u periodu od 12. do 15. veka.  Takođe je utvrđeno da se za vreme prvog srpskog ustanka iz pećine vadio šalitra za pravljenje baruta.  Ono što ovu pećinu čini posebnom i izdvaja je iz mora drugih je činjenica da ona predstavlja najbogatije i najznačajnije paleolitsko nalazište u Srbiji, jedino gravetijensko nalazište na prostoru zapadnog Balkana, a zasigurno jedno od najbogatijih i najznačajnijih gornjepaleolitskih nalazišta u jugoistočnoj Evropi.

Izvor: YouTube

Ako volite da istražujete i upoznajete prirodu iz malo drugačijeg ugla, Šalitrena pećina je pravi izbor za vas.

Izvor: opanak.com

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.