fbpx
spot_img

Koncert maestra Petra Marića u Gornjem Milanovcu

Subota, 26. mart 2016. | 19:00 sati | Norveška kuća | slobodan ulaz

Koncert maestra Petra Marića

Plakat (7)

Društvo srpsko – norveškog prijateljstva uz podršku Kulturnog centra organizuje u subotu, 26. marta u Norveškoj kući koncert Petra Marića, četvorostrukog pobednika svetskog kupa u harmonici.

Na repertoaru priznatog svetskog umetnika biće odabrana dela: Baha, Montija, Albeniza, Marića, Bregovića i drugih kompozitora.

Gost koncerta je Vuk Jovanović, klavir.

Početak koncerta je u 19 sati.

PETAR MARIĆ

Rođen u Srbiji (Beograd) 1990. godine. Već u petoj godini života dolazi u bliski susret sa harmonikom, a prve korake svog dosadašnjeg muzičkog obrazovanja stekao je u čuvenoj beogradskoj Muzičkoj školi “Dr Vojislav Vučković”, u klasi prof. Aleksandra Nikolića, sa kojim i danas vrlo često deli koncertni podijum širom sveta. Nakon završetka srednje muzičke škole i stečenog osnovnog muzičkog znanja, odlazi u Francusku (Pariz) gde nastavlja stručno usavršavanje u oblasti variete muzike, sarađujući sa prof. Frederikom Dešampom i prof. Frankom Anđelisom, dvojiciom trenutno najpoznatijih i najuticajnijih profesora u svetu harmonike. Postdiplomske studije završio je u Slovačkoj (Bratislava) kod eminentnog prof. Tibora Racza.

Petar je pobednik svih najvećih internacionalnih takmičenja za harmonikaše, među kojima se posebno izdvajaju:

CIA Coupe Mondiale (titula svetskog šampiona), Norveška, 2006. (kategorija juniora u oblasti klasične muzike)

Internationaler akkordeon wettbewerb Klingenthal, Nemačka, 2009. (kategorija seniora u oblasti variete muzike)

CMA Trophee Mondiale (titula svetskog šampiona) Portugal, 2009. (kategorija senior, oblast klasične muzike)

Citta Di Castelfidardo, Italy, 2009 (kategorija seniora u oblastima i klasične i variete muzike)

CIA Coupe Mondiale (titula dvostrukog svetskog šampiona), Hrvatska, 2010. (kategorija seniora u oblastima klasične i variete muzike)

CIA Coupe Mondiale (titula svetskog šampiona), Italija, 2012. (kategorija elektronske muzike).

Petar je pobedom u kategoriji elektronske muzike, izvođene na harmonici, postao prvi u istoriji takmičenja svetskog kupa, dugoj 65 godina, kome je pošlo za rukom da na tom takmičenju ostvari čak četiri pobede, a time i potvrdi šampionsku poziciju i apsolutnu dominacuju na svetskoj sceni u svim vrstama muzike.

Dobitnik je velikih društvenih priznanja iz oblasti kulture, kao što je priznanje “Beogradski anđeo”, koje dodeljuje Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Plakete opštine Stari grad za doprinos u oblasti muzike, Povelje prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, dodeljena mu je titula ambasadora kulture Republike Srbije, nosioca projekta “Beograd 2020” i mnogih drugih.

Pored klasične muzike originalno pisane za harmoniku, ili transkripcija kompozicija pisanih za druge instrumente, Petar u svom repertoaru neguje i veliki broj virtuoznih kompozicija variete žanra u kojima je zastupljena muzika iz različitih zemalja i različitih stilova, čime ovaj vrhunski mladi umetnik na najbolji način publici predstavlja sve čari i mogućnosti harmonike kao instrumenta.

Pored klasične i variete muzike, mladi umetnik u svom opsežnom repertoaru ima i nešto sasvim novo i originalno. Reč je elektronskoj harmonici i elektronskom zvuku koji oslikava instrument u novoj perspektivi koja će u budućnosti biti sve više zastupljena.

Ljubav prema harmonici, vanserijski talenat, muzikalnost i scenska dominacija kojom se Petar odlikuje, omogućava mu da se njegovo muziciranje čuje i pamti na najrazličitijim svetskim meridijanima – Finska, Norveška, Kanada, Nemačka, Južna Koreja, Italija, Malta, Austrija, Francuska, Grčka, Holandija, Velika Britanija, Česka, Poljska, Kina, Australija, Novi Zeland, Portugal, Španija, Slovačka…

Petar Marić svira na instrumentima marke Scandalli-Extreme, Hohner-Fun Flash, Roland-Fr8x, čiji je zvanični promoter.

VUK JOVANOVIĆ

Rođen 1991. godine u Ljubljani. Svoje prvo muzičko obrazovanje započinje u Beogradu, u Muzičkoj školi “Josip Slavenski”, u klasi prof. Milene Josifović. Nakon toga, nastavlja sa srednjom Muzičkom školom “Dr Vojislav Vučković”, u klasi prof. Branke Žiravac. Godine 2009. upisuje Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Aleksandra Serdara, kod koga završava i master studije 2015. godine.

Tokom školovanja osvojio je mnogobrojne prve nagrade, laureate i priznanja: laureat na republičkom takmičenju “Dr Vojislav Vučković”, na međunarodnom takmičenju “Isidor Bajić” u Novom Sadu, prva nagrada na međunarodnom takmičenju “Nikolaj Rubinštajn” u Parizu, priznanje grada Beograda za umetnička dostignuća. U koncertnoj karijeri svirao je i sa orkestrom RTS u Beogradu, pod vođstvom maestra Bojana Suđića i Antona Nanta.

KULTURNI CENTAR GORNjI MILANOVAC
KULTURNI CENTAR GORNjI MILANOVAC
Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje