fbpx
spot_img

Lepota i zdravlje: Voda i njen znacaj za čoveka

Bez pitke vode nema života i ona je sve dragocenija.No zalihe pitke vode po stanovniku smanjuju se zbog rasta populacije,zagađenja i očekivanih klimatskih promena.
Voda pokriva dve trećine Zemljine površine,ali voda za piće predstavlja tek 2,5% ukupne količine vode, a manje od 1% je upotrebljivo za piće. Pitka voda obnovljiva je jedino putem snega i kiše.
Budući da su dve trećine Zemljine površine pokrivene vodom,a da se ljudsko telo sastoji 70% od vode, potpuno je jasno da je voda jedan od primarnih elemenata odgovornih za život.
Mozak čoveka sastoji se 85% od vode, krv ima 90%, a jetra, jedan od najvažnijih organa, sadrži 96% vode.

Posmatrajući svet, gde god postoji nezagađena i živa voda nalazimo najdugovečniju i najzdraviju populaciju.

Sve to nimalo ne čudi podsetimo li se da ljudski organizam može bez hrane izdržati duže od nekoliko nedelja ali to ne važi za vodu koja je neophodna organizmu za funkcionisanje.Svaka ljudska ćelija, tkivo i organ treba vodu.

Ljudski organizam bez vode može preživeti tek nekoliko dana pre nego što kolabrira. Voda u našem telu deluje poput prenosioca kiseonika u ćelije, a osim toga prenosi i hranljive sastojke kao što su vitamini i minerali. Da u organizmu nema vode došlo bi do trovanja jer upravo ona deluje na toksine oslobađajući ih iz tela. Uz to voda vlaži oči, usta i nosne kanale i važan je izvor minerala u tragovima ( mangana,magnezijuma,kobalta i hroma).
Najcenjenija uloga vode u ljudskom organizmu je osiguranje transporta telesnih komponenti, dovođenje i odvođenje nutrijenata iz ćelija, osiguranja medija za interćelijske reakcije i transport metaboličkih prdukata u krv te njihova redistribucija ili eliminacija putem urina.

Svake tri nedelje se voda u našem telu potpuno izmeni unošenjem nove količine i gubljenjem tečnosti putem znojenja.

Ako je voda koju pijemo zagađena (hlor, rđa, hemikalije, pesticidi…..) i kada je njena PH vrednost loša imamo sve preduslove za razvoj bakterija i bolesti.

  Odrasla osoba sadrži oko 50 litara vode. Čovek godišnje konzumira više od 1000 litara tečnosti. Kroz bubrege dnevno protiče velika količina tečnosti. Bez nje nema života,ona obezbedjuje funkcionisanje organizma u celini, zato čuvajte naše prirodne izvore.

    KVALITET VODE KOJU PIJEMO ODREĐUJE ZDRAVLJE I BUDUĆNOST NAS I NAŠE PORODICE. 

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.