fbpx
spot_img

Loša narav

ekseri

Bio jedan dečak koji je imao lošu narav. Otac mu je dao vreću punu eksera i rekao mu da svaki put kada pobesni i izgubi kontrolu nad sobom, ukuca jedan u ogradu.

Prvog dana, dečak je zakucao tridesetak eksera.Tokom sledećih nekoliko meseci naučio je da kontroliše svoj bes i broj zakucanih eksera se smanjivao. Otkrio je da je lakše kontrolisati svoju narav nego zakucavati eksere u ogradu.
Napokon je osvanuo dan u kojem dečak nije ni jedan esker zakucao u ogradu. Otišao je ocu i rekao mu kako tog dana nije pobesneo.
Otac mu je tada rekao:
– Svakog dana kada uspeš kontrolisati svoje ponašanje, iz ograde isčupaj po jedan ekser.
Dani su prolazili i jednog dana dečak je bio u stanju kazati svom ocu da je izvadio sve eksere. Otac je uzeo sina za ruku i odveo ga do ograde. Tada mu je rekao:
– Dobro si to uradio sine moj, ali pogledaj sve te rupe u ogradi! Ograda više nikada neće biti ista.

Pouka: Kada u besu kažes neke stvari, one ostavljaju ožiljak, kao što su ove rupe u ogradi. Možeš čoveka ubosti nožem i izvući nož i posle toga nije važno koliko puta kažes da ti je zao – rane ostaju.Verbalna rana je isto toliko bolna kao i fizička. 

 

Izvor: Mudre misli

Marija Pašalić
Marija Pašalić
​Rođena u Kragujevcu. Interesovanja: knjige, muzika, film, putovanja, druženje, pozitivni ljudi... Životni moto: "U životu se moramo praviti ludi, a biti mudri!"