fbpx

Makedonske stranice – Ljubomir Filipovski

macedonian.blogspot.com/2014/10/
macedonian.blogspot.com/ 2014/10/

          Jedan od najznačajnih autora klasičnog makedonskog stripa je svakako Ljubomir Filipovski (1947 -2000; umetnički, poznat i po nešto skraćenom imenu – Ljupčo Filipov ) Isticao se još od tinejdžerskih dana, a nažalost skončao je ovozemaljsko bivstvovanje tek što je malo zašao u srednje godine.
Jedan je od prvih koji je sebe i svoje vešto crtačko pero profesionalno posvetio uglavnom stripu, a po njemu je nazvana i nagrada koja se dodeljuje na Salonu stripa u Velesu.

www.comic-art-gallery.com/filipovski-ljubomir/
www.comic-art-gallery.com/filipovski-ljubomir/

                          (prizor iz stripa “Pobuna jednookih”)

Svoj prvi strip “Mirko nemirko” objavljivao je u vidu kaiševa u listu “Trudbenik”., počev od 1961. Izrađivao je stripove za mnoge časopise u nekadašnjoj zajedničkoj državi, a bio je angažovan i za inostrana izdanja. Njegove radove su ugostili časopisi “Naš Svet” (prvo izdanje stripa Samuil), “Kotelec”, “Mak Strip”, “Strip Zabavnik”, zagrebački “Plavi vjesnik” (od kojeg je vremenom dobio i nagradu; tu se npr. pojavljuje groteski strip “Napuštena kuća”), sarajevski “Strip Art”, zatim makedonski magazin istog naziva, i naravno, serijal “Nikad Robom”(“Dečje novine”), sa temama iz srednjovekovne prošlosti i NOB-a (računajući i biografije narodnih heroja…).
Povremeno je sarađivao sa scenaristima: S. Temkov, D. Taškovski,

ljupco-filipov-hf
www.lambiek.net/artists/f/filipov_ljubomir.htm

I. Jordanovski, V. Andonovski, E. Proevski i dr. Bavio se i stripovima sa savremenom tematikom u studentskim listovima i drugde, a bilo je komike i groteske takođe… (“Švrle” u “Politikinom zabavniku”) . Značajno je da je Lj. Filipov bio dosta angažovan i za razne engleske izdavače: npr. “Hanky Fanky” (v. sliku), za izdanje “Debbie” radio je groteskni strip Gertie, odnosno realistični Weeler Delia za časopis “Tammy”, a za jugoslovensko tržište je kreirao vestern strip ‘Belle Starr’ , uz saradnju sa britanskim scenaristom Lesom Lilejem (Les Lilley).

Ovaj arhitekta po struci izražavao se uglavnom lakom i čistom linijom, sa ravnotežom između svetlih i tamnih površina, a likove je crtao realističi neupadljivo, bez preteranih osobenosti. Neki od autora koji su mu, može biti , poslužili kao uzor su npr Džon Prentis, Aleks Rejmond, Frenk Belami i Julio Radilović.

www.lambiek.net
www.lambiek.net

Nekoliko stripova je nacrtao u saradnji sa E. Rustemagićem iz BiH , zatim se potrudio za nekoliko epizoda Velikog Bleka, zatim nekoliko epizoda Velikog Bleka i Luna Kralja Ponoći, a poznat je i njegov autorski, istorijsko-avanturistički strip “Vili Vild”. Autor je brojnih ilustracija u udžbenicima i slikovnicama, a poslednjihi godina se oprobao i na polju animacije, te je tako izradio animirani film za decu “Saki od Sakanija”.

       Inače, nakon malo istraživanja i čeprkanja po ovoj onlajn bibilioteci, mišljenja sam da Internet još uvek nije dovoljno pokriven adekvatno ilustrovanim sadržajima vezanih za ovog umetnika – bila je predviđena mogućnost da se ovaj prilog plasira u dva dela, ne samo zato što veliki autor to zaslužuje, već i da bi se ravnomernije zaokupila pažnja čitalaca – podosta podataka u ne tako dugom tekstu, a ponadao sam se da će biti potkrepljen još nekim prigodnim ilustricajama…

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.