fbpx
spot_img

“Voli ga ki svinja rotkve”, “Žali ga ki zet taštu”: Evo kako žitelji Trstenika prave poređenja

Miloš Milošević Šika iz Trstenika 2010. godine objavio je prvi leksikon poređenja iz trsteničkog kraja, u kome se predmeti i pojave upoređuku iz spojnicu “ki”. Sam leksikon nosi naziv baš po ovoj spojnici “Ki”, i obuhvata, zajedno sa drugim, dopunjenim izdanjem, ravno 7.924 izraza.

Nije redak slučaj ni da ironija krasi neke od komparacija: “Mlad ki Starina Novak”, “Lep ki vojni otpad”, “Dobar ki pod gas-masku”, “Voli ga ki robijaš državu”, “Trezan ki kupus”…

Kako autor leksikona kaže, ni najmanje nije očekivao toliko veliko interesovanje za knjigu, niti je slutio da ona može doživeti i drugo, dopunjeno izdanje.

Nema situacije, osobe, ličnosti, stanja koji se već vekovima ne upoređuju u ovim krajevima, a tako je i danas. Otuda je Milošević pronašao i poređenja gde se spominju žandarmi, Gorbačov, kinder-jaje, surutka, domaće životinje, zanati, poljoprivredne alatke i, naravno, svi članovi familije, od žene koja može da “zavrti mozak ki ringišpil”, do izraza kojim se opisuje neiskrena tuga, jer taj “žali ki zet taštu”.

Kako svedoči autor leksikona, kolekciju izraza sakupljao je dugo, beležio ih po salvetama, blokčićima, fiskalnim računima u kafani i gde god bi ih čuo.

OBJAŠNjENjE ZA “NETRSTENIČANE”

KAKO bi pomogao neupućenima da bolje razumeju izraz, Miloš Milošević je u dopunjenom izdanju leksikona navodio i kontekst upotrebe svakog od poređenja. Fusnotama su objašnjene neke ličnosti i pojave.

Izvor: novosti.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.