fbpx
spot_img

Muzej bicikala i pop kulture „20 cola“ u onlajn obliku

Kragujevac je dobio muzej bicikala i pop kulture „20 cola“, jedinstven u ovom delu Evrope, čiji se eksponati, za sada, mogu pogledati samo vituelno, preko interneta.

Idejni tvorci ovog projekta se nadaju da će, uz pomoć donatora i svih koji žele da pomognu, uskoro rešiti pitanje prostora.

Pored bicikala, u muzeju će biti izložene stare igračke, video igre, muzički uređaji i svi drugi zanimljivi predmeti i stvari koje su služili za zabavu u 20. veku.

Kada je umetnički fotograf Marko Stamatović kupio stari bicikl, restaurirao ga i sliku objavio na društvenim mrežama, bio je to početak neobične i lepe priče.

Veoma brzo rodila se ideja da nastavi da sređuje stare bicikle i napravi izložbu, koja je privukla veliku pažnju građana. To je bio povod za osnivanje muzeja bicikala i pop kulture, pod nazivom „20 cola“, jedinstvenog u ovom delu Evrope.

Posao restauracije bicikala zahteva dosta truda, mašte, vremena, kao i novca.

Uprkos tome, broj starih bicikala spremnih za izložbu je porastao na više od 40 zahvaljujući entuzijamu nekoliko Kragujevčana, ali i ljudima iz svih delova sveta kojima se svidela ova ideja.

U muzeju bicikala i pop kulture „20 cola“ očekuju se da će za godinu dana oko 100 restauriranih bicikala biti spremno za izložbu.

Osim bicikala, biće izložene i video igre, igračke, muzički uređaji i drugi popularni predmeti iz 20. veka.

Eksponati se za sada mogu videti samo virtuelno, preko interneta.

Za otvaranje muzeja potreban je prostor od oko 100 kvadrata.

Zato idejni tvorci ovog projekta pozivaju donatore i sve koji su u mogućnosti da pomognu da se problem prostora reši.

Izveštava novinar RTK Saša Stamenić.

Izvor: rtk.co.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.