fbpx
spot_img

Na današnji dan: 11. april

Sat
foto: wallpapermania. eu

1689. Krunisan je engleski kraljevski par Vilijam III Oranski i Meri II. Za vreme njihove vladavine doneto je nekoliko važnih odredaba i zakona – Deklaracija prava, Akt tolerancije…

1713. Utrehtskim mirom okončan je „rat za špansko nasledje“. Nizom ugovora, koje su 1713, 1714. i 1715. potpisale Engleska, Francuska, Holandija, Savoja, Portugal i Pruska preuredjena je mapa Evrope, a Španija je prinudjena da za vladare prihvati francuske Burbone.

1755. Rodjen je Džejms Parkinson, britanski lekar koji je otkrio Parkinsonovu bolest.

1842. Beogradski trgovci braća German završili su gradnju prve srpske ladje „Knez Mihailo“. Majstori iz Carigrada počeli su gradnju 1840. u Brzoj Palanci na Dunavu. Brod je mogao da se koristi i u vojne svrhe – na njemu je bilo mesta za 18 topova.

1919. Osnovana je Medjunarodna organizacija rada sa sedištem u Ženevi.

1948. Počela je izgradnja novog beogradskog naselja na levoj obali Save – Novi Beograd.

2001. Škotska kompanija „“PPL Terapeitiks Pielsi“, koja je 1996. stvorila prvog kloniranog sisara – ovcu Doli, saopštila je da je proizvela pet kloniranih prasića.

Prethodni tekstPredrag Kisa Kisić: ***
Sledeći tekstMisao dana
Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".