fbpx
spot_img

Na današnji dan: 15 jul

Sat
foto: wallpapermania. eu

1606. Rođen je holandski slikar Harmens van Rijn Rembrant, jedan od najvećih majstora u istoriji slikarstva. Uradio je oko 650 uljanih slika, oko 300 gravira i oko 2.000 crteža, uključujući remek dela kao što su „Noćna straža“, „Izgubljeni sin“, „Čas anatomije doktora Tulpa“.

1795. Marseljeza je zvanično prihvaćena za himnu Francuske.

1865. U Dablinu je rođen britanski političar i novinski magnat Alfred Nortklif, vlasnik i jedan od osnivača listova „Daily Mirror“, „Daily Mail“ i „The Times“. Ujedinjavanjem više listova i časopisa osnovao je 1905. „Associated Newspaper“, koja je u narednih dvadest godina bila najuticajniji novinski koncern u Evropi.

1869. Francuz Ipolit Mež Muri patentirao je margarin.

1937. Pušten je u saobraćaj kanal Moskva-Volga dug 128 kilometara, dubok 5,5 a širok 85 metara, čime je regulisana reka, a grad Moskva postao je luka povezana sa pet mora.

1968. Uspostavljen je prvi direktni putnički avio-saobraćaj između SAD i SSSR. Na liniji Moskva-Njujork počeli su da lete avioni „Aeroflota“ i „Pan Amerikena“.

1975. Sovjetski i američki vasionski brodovi „Sojuz 19“ i „Apolo 18“ lansirani su u orbitu oko Zemlje, u okviru zajedničkog programa kojim je predviđeno njihovo spajanje u svemiru.

2000. Zimbabve je ponovo zakonom uredio status crnih seljaka na farmama koje su posedovali belci u svih osam provincija.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.