fbpx
spot_img

Na današnji dan: 18. decembar

Sat
foto: wallpapermania. eu

1398. Tatarski vojskovođa Timur Lenk zauzeo indijski grad Delhi.

1856. Rođen engleski fizičar Džozef Džon Tomson, predsednik Kraljevskog društva u Londonu, profesor Univerziteta u Kembridžu, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1906. Otkrio elektron, atomističku strukturu elektriciteta i dao naučan osnov provođenja elektriciteta kroz gasove.

1865. Ratifikacijom 13. ustavnog amandmana u SAD ukinuto ropostvo.

1879. Rođen švajcarski slikar Paul Kle, koji je prvi u ekspresionističko slikarstvo uneo irealan svet i predstave iz podsvesti i sna, anticipirajući time nadrealizam. Pripadao grupi „Plavi jahač“ koju su vodili Valerij Kandinski i Franc Mark.

1913. Rođen nemački državnik Vili Brant, gradonačelnik Berlina, kancelar Zapadne Nemačke, lider Socijaldemokratske stranke. Njegova „istočna politika sporazumevanja“ sa SSSR i drugim istočnoevropskim zemljama doprinela stabilizaciji prilika u Evropi, za šta je dobio Nobelovu nagradu za mir 1971. 1970. kleknuo pred spomenikom žrtvama nacizma u Varšavi i zamolio za oproštaj u ime nemačkog naroda. Zbog špijunske afere u kojoj je otkriveno da je njegov blizak saradnik istočnonemački špijun 1974. podneo ostavku na mesto saveznog kancelara.

1935. Edvard Beneš izabran za predsednika Čehoslovačke, četiri dana posle ostavke prvog šefa države Tomaša Masarika.

Đorđe Todorović
Đorđe Todorović
Student Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu. Interesuje ga svet IT-a, zanimljivosti i video igara.