fbpx
spot_img

Na današnji dan: 2. april

Sat
foto: wallpapermania. eu

742 –  Rođen je franački kralj Karlo Veliki koji je od dolaska na presto 768. do smrti 814. proširio franačko carstvo od Severnog mora do Italije i od Atlantika do Češke. Krunisan je za cara 800. godine.

1792 – Dolar je ozakonjen kao novčana jedinica SAD.

1805 – Rođen je danski pisac Hans Kristijan Andersen (Christian). Svetsku slavu donele su mu pripovetke za decu, bajke među kojima su najpoznatije „Carevo novo odelo“, „Ružno pače“, „Snežna kraljica“, „Devojčica sa šibicama“.

1840 – Rođen je francuski pisac Emil Zola (Emile), predvodnik naturalističkog pokreta u francuskoj književnosti, autor „Tereze Raken“, „Žerminala“, „Nane“. Značajnu ulogu Zola je imao u otkrivanju mahinacija najviših vojnih krugova u „Drajfusovoj aferi“. Otvorenim pismom 1898. predsedniku Francuske pod naslovom „Optužujem“ u listu „L’oror“, doprineo je oslobađanju kapetana Alfreda Drajfusa,
lažno optuženog za izdaju i osuđenog na doživotnu robiju.

1860 – U Torinu se sastao prvi italijanski parlament.

1914 – Rođen je engleski filmski glumac Alek Ginis (Alec Guinneš). Proslavio se filmovima „Nežno srce“, „Veliko očekivanje“, „Naš čovek u Havani“, „Lorens od Arabije“, „Pad Rimskog carstva“, „Doktor Živago“, a za ulogu u filmu „Most na reci Kvaj“ dobio je Oskara.

1905 – Otvoren je železnički tunel ispod Alpa „Simplon“ kojim je Švajcarska povezana sa Italijom.

1960 – Francuska je potpisala sporazum sa Madagaskarom kojim je Madagaskar postao nezavisna država, nakon 64 godine francuske kolonijalne vladavine.

1979 – Zatvaranjem britanske vojne baze Malta je stekla punu nezavisnost, čime je okončano gotovo 80 godina dugo britansko prisustvo na tom ostrvu.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.