fbpx
spot_img

Na današnji dan: 23. novembar

Sat
foto: wallpapermania. eu

1221 – Rođen je Alfonso X Učeni (el Sabio), kralj Kastilje i Leona (1252-82), utemeljivač zakonodavstva, pokrovitelj nauke i književnosti, pobornik verske tolerancije. Pokrenuo je pisanje španske istorije i astroloških dela, a njegovom zaslugom prevedeni su Biblija, Talmud i Kuran.

1855 – U Senti je rođen Stevan Sremac, najizrazitiji predstavnik srpske humorističke proze i jedan od najznačajnijih pisaca srpskog realizma („Iz knjiga starostavnih“, „Ivkova slama“, „Zona Zamfirova“, „Pop Ćira i pop Spira“). Bio je član Srpske kraljevske akademije.

1883 – Rođen je meksički slikar Hose Klemente Orosko, osnivač novog meksičkog likovnog izraza koji je prekinuo s evropskom tradicijom i našao inspiraciju u autohtonoj umetnosti predkonkvistadorskog doba. Smatra se najvećim slikarom murala u 20. veku.

1889 – U Pale rojal salonu u San Francisku postavljen je prvi džuboks.

1932 – Spajanjem dva kraljevstva – Nejd i Hejaz, formirana je Kraljevina Saudijska Arabija sa kraljem Abdul Azir ibn Saudom.

1933 – Rođen je poljski kompozitor Kžištof Penderecki, najmarkantnija ličnost poljske avangardne muzike u drugoj polovini 20. veka („Emanacije“, „Tužbalica za žrtve Hirošime“, „Muka po Luki“, opere – „Đavo iz Ludena“, „Kralj Ibi“).

1961 – Dominikanska Republika je promenila naziv glavnog grada Siudad Truhiljo u Santo Domingo.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.