fbpx
spot_img

Na današnji dan: 24. jun

Sat
foto: wallpapermania. eu

1497. Engleski moreplovac Džon Kebot otkrio je Kanadu i proglasio Severnu Ameriku posedom Velike Britanije.

1822. Formirano je prvo beogradsko obščestvo (opština). Obščestvo je biralo varoškog kneza, a knez Miloš Obrenović je imenovao policajce i kmetove.

1901. U Parizu je otvorena prva izložba 19-godišnjeg španskog slikara Pabla Pikasa, koja je oduševila likovne kritičare.

1911. Rođen je argentinski automobilski as Huan Fanđo, petostruki svetski šampion u „Formuli-1“.

1912. Na Olimpijske igre u Stokholmu otputovala je prva srpska olimpijska ekipa. atletičari Dušan Milošević i Dragutin Tomašević. Time je ozvaničeno članstvo Srbije u Međunarodnom olimpijskom komitetu, čiji je član postao Svetomir Đukić.

1916. Počela je bitka na reci Somi u Prvom svetskom ratu. Nakon pet meseci, koliko su trajale borbe, snage Antante osvojile su oko 200 kvadratnih kilometara teritorije uz gubitke preko milion ljudi na obe strane.

1930. Rođen je francuski filmski režiser Klod Šabrol, predstavnik „novog talasa“ francuskog filma („Naivne devojke“, „Dvostruki obrtaj“, „Raskid“).

1947. Jedan američki pilot izjavio je da je na nebu video neobičan predmet koji je opisao kao „tanjir koji leti kroz vodu“. Posle ovog događaja počeo je da se koristi termin „leteći tanjir“.

1989. Smenjen je generalni sekretar Komunističke partije Kine Džao Cijang, jer se protivio upotrebi sile protiv studenata na trgu Tjenanmen 4. juna. Na njegovo mesto izabran je Džijang Cemin.

2001. Jugoslovenska vaterpolo reprezentacija postala je šampion Evrope.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.