fbpx
spot_img

Na današnji dan: 24. septembar

Sat
foto: wallpapermania. eu

1706. Švedska i Saksonija sklopile su mir u Altrantštatu, kojim se Švedska odrekla poljske krune i priznala poljskog kralja Stanislava Lešćinjskog.

1852. Francuski inženjer Anri Žifar izveo je prvi let dirižablom na parni pogon i preleteo 27 kilometara od Pariza do Trapa.

1863. U Beogradu je osnovana Velika škola, koja je imala Filozofski, Pravni i Tehnički fakultet, a nastava je održavana u Kapetan-Mišinom zdanju. Škola je prerasla u Beogradski univerzitet 1905, kada su otvoreni Medicinski, Bogoslovski i Poljoprivredni fakultet.

1868. U Subotici je osnovana Gradska muzička škola, prva muzička škola na području današnje Srbije.

1960. U Njuportu je porinut „Enterprajz“, prvi američki nosač aviona na atomski pogon.

1986. Beogradski list „Večernje novosti“ objavio je Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti, koji je potom dobio medijski tretman srpskog nacionalnog programa i izazvao žestoke kritike u Srbiji i drugim republikama bivše Jugoslavije, naročito u Hrvatskoj.

1988. Na Olimpijskim igrama u Seulu, kanadski sprinter Ben Džonson postavio je svetski rekord u finalnoj trci na 100 metara od 9,79 sekindi. Šest dana kasnije utvrđeno je da je bio dopingovan, rezultat je poništen, a Džonsonu je oduzeta zlatna medalja.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.