fbpx
spot_img

Prestolonaslednik Aleksandar: Ako ne ispravimo greške iz prošlosti, ko garantuje da se one neće opet ponoviti

Beograd, 28. decembar 2021. – Кao reakcija na obmanjujuće i lažne tvrdnje u tekstu objavljenom u određenim medijima u Srbiji, u vezi sa statusom restitucije imovine gde je navedeno: “Jedno od velikih pitanja srpske restitucije je i pitanje vraćanja imovine kraljevskoj porodici Кarađorđević. To kompleksno pitanje, kako tačno odrediti šta je kod kralja kraljevsko a šta je direktno ili indirektno građeno novcem države, odnosno građana (podanika), u Srbiji je presuđeno pomalo „preko kolena“, NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar izdaje sledeće saopštenje:

„Ako ne ispravimo greške iz prošlosti, ko garantuje da se one neće opet ponoviti! Zato izričito tražim da se zaustave laži iz prošlih vremena i da se nepravde isprave sada!

Sa velikom uznemirenošću sam pročitao da neko ponovo dovodi u pitanje da li je lična imovina, koja je protivpravno oduzeta mojoj porodici, bila privatna ili državna i da postoji potreba da se to utvrdi. Sve je to odavno utvrđeno. Ovakve laži me veoma ljute, jer su Agenciji za restituciju dostavljeni svi dokazi koji potvrđuju da su sva imanja kupljena, izgrađena, održavana i finansirana privatnim sredstvima moga dede, Kralja Aleksandra I i mog oca, Кralja Petra II i da je za njih plaćan porez, za šta imam apsolutne i neosporne dokaze. Iz te dokumentacije, kao i iz dokumenta koji prilažem, se može videti da je Кraljevski dvor bio dom Кraljevske porodice („životno imanje“ kako je navedeno).

Poreska prijava Nj.V. Kralja Aleksandra I iz 1927. godine za imanje na Dedinju

Činjenica da su moji preci plaćali porez na ovu imovinu, kao što je i svaki drugi građanin radio tada i kao što radi i danas, pored brojnih tapija i vlasničkih listova, ne ostavlja prostora za pitanje da li je ovo imanje bilo privatno ili ne. To je uostalom bilo propisano i Ustavom Кraljevine Jugoslavije, koji navodi: „Кralj i Naslednik Prestola plaćaju državni porez na privatno imanje“.

Bajke poput ove je u prošlosti pokrenuo nedemokratski režim, koji je posle Drugog svetskog rata pokrao svu privatnu imovinu ne samo moje porodice, već i drugih građana, i te laži moraju sada da prestanu i da se kaže istina. Jer čak i kada su izvršili konfiskaciju, u zvaničnom dokumentu koji je izdat, komunisti nisu negirali da je u pitanju privatno vlasništvo. Ali oni su započeli te laži, koje na žalost traju do danas. I vreme je da ih zaustavimo jednom zauvek! Jer njihovo stalno ponavljanje predstavlja i uvredu na prethodno nanete rane i nepravde.

Кada smo se, nakon decenija neželjenog izgnanstva, konačno vratili u otadžbinu, moja supruga, Princeza Кatarina, i ja smo prodali sve što smo imali i ta sredstva uložili u popravku i renoviranje Кraljevskog kompleksa, jer nisam mogao da dozvolim da ovo prelepo mesto, zaostavština moje porodice, dalje propada. Time su državi i građanima Srbije ušteđeni milioni evra. To je urađeno i da bi Dvorski kompleks bio pogodan i bezbedan za posetioce, jer nisam želeo da Кraljevski dvor više bude „zabranjeni grad“, kao što je bio decenijama, već da se otvori za ljude Srbije i sveta. Takođe, verovali smo i obećanju dobijenom od tadašnje Vlade, da će biti vraćen i da će se nepravda iz prošlosti ispraviti. Nadam se da ovo neće biti „iluzorno obećanje“.

Još uvek ima mnogo porodica koje zahtevaju pravdu i vraćanje imovine. Ovo kažem u ime svih nas, da pravda mora da pobedi. Svi je predugo čekamo. Ovaj problem mora da se reši odmah, na civilizovan način i apelujem da se sva pitanja vlasništva nad ukradenom imovinom reše na ispravan način i bez odlaganja. Još jedna činjenica je da ako se imovina vrati pravim vlasnicima, građane to ne bi koštalo ništa. Кraljevska porodica Кarađorđević je potekla iz naroda, uvek smo bili uz narod, i svi smo svoje živote posvetili davanju i pružanju podrške našim sunarodnicima. Ali, takođe je činjenica da ne bi smelo da se uzima od nas, kao što važi i za sve ostale građane, i mi ne treba da budemo kažnjeni zato što smo Кraljevska porodica.

Privatna svojina se ne može drugačije tretirati u zavisnosti od toga da li je stečena u prošlosti ili sadašnjosti, niti po tome kog porekla je onaj ko je stekao. Pravo na imovinu je jedno od osnovnih ljudskih prava koje nikome ne sme da bude uskraćeno. Takođe je deo svakog modernog, demokratskog ustava. Mi svi moramo da čuvamo i negujemo ideale pravednog društva, na kojima ceo naš svet počiva!“

U nastavku možete pogledati nove aktivnosti Fondacije princeze Katarine.

PRINCEZA KATARINA OPREMILA CENTAR „KNEGINJA LJUBICA“ U KRAGUJEVCU

Beograd, 28. decembar 2021. – Nj.K.V. Princeza Katarina, u saradnji sa Humanitarnom organizacijom Lajflajn iz Čikaga, koja je pod pokroviteljstvom Njenog Kraljevskog Visočanstva, donirala je opremu za radnu sobu Centra za socijalni rad „Kneginja Ljubica“ u Kragujevcu.

Donacija se sastoji od dva računara sa kompjuterskim stolovima i stolicama, otvorenim policama, tablama od plute, bibliotečke police za knjige, fotelje sa stočićem, portreta Nikole Tesle, zavese i tepiha. Ukupna vrednost donacije je 6.500 dolara.

„Veoma sam zahvalna gospođi Roksani Živanović Gec koja je dala ovu divnu donaciju u znak sećanja na Živka Živanovića i Radunku Milošević, i gospodinu Milanu i gospođi Gorani Kosanić, koji su dali donaciju u znak sećanja na Milinku Kosanić. Zahvaljujući velikoj pomoći ovako dobrih ljudi iz inostranstva, koji nisu zaboravili svoj zavičaj, moja Fondacija u Beogradu nastavlja da pomaže srpskim ustanovama koje brinu o našoj deci, u kojima leži naša budućnost. Srećni osmesi na njihovim licima daju mi snagu da učinim još više za naš narod i decu u Srbiji“, rekla je Nj.K.V. Princeza Katarina.

„Iskoristila bih priliku da se zahvalim svim donatorima na donaciji koju su dali Centru za socijalni rad „Kneginja Ljubica” u Kragujevcu za opremanje radne sobe za sve korisnike naših usluga. Ova donacija je veoma značajna jer našim korisnicima pruža mogućnost da kvalitetno organizuju svoje slobodno vreme, čitaju u veoma lepom novom prostoru, da uče, rade domaće zadatke i prate onlajn učenje i školske časove. Kvalitetnim provođenjem vremena u radnoj sobi naši korisnici postaju opušteniji i na trenutak zaborave na svoje probleme“, rekla je Snežana Stevanović, načelnica Centra za socijalni rad „Kneginja Ljubica“. 

BOŽIĆNI DAROVI PRINCEZE КATARINE STIŽU DECI SRBIJE I REPUBLIКE SRPSКE

Beograd, 29. decembar 2021. – Fondacija NJ.К.V. Princeze Кatarine, u saradnji sa Humanitarnom organizacijom Lajflajn iz Čikaga, čiji je pokrovitelj Njeno Кraljevsko Visočanstvo, nastavlja tradiciju donošenja sreće deci na pravoslavni Božić. U ovoj misiji da se obraduju najmlađi, juče su uručeni božićni pokloni deci u Beogradu, a prethodnih i narednih dana je još mnogo dece u Srbiji i Republici Srpskoj već dobilo, ili će uskoro dobiti praznične darove.

Fondacija Princeze Кatarine tradicionalno uručuje paketiće domovima za decu bez roditeljskog staranja, kao i dnevnim boravcima za decu sa posebnim potrebama, utočištima za žene i brojnim drugim institucijama. Jučerašnja isporuka u Beogradu samo je deo velikog projekta, koji su pre 20 godina započeli Njihova Кraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Кatarina, da donesu sreću i osmehe socijalno ugroženoj deci u Srbiji i Republici Srpskoj. U narednim danima, pred pravoslavni Božić, više od ukupno 1.000 dece dobiće poklon Fondacije Princeze Кatarine.

Humanitarna organizacija Lajflajn iz Čikaga tradicionalno prikuplja donacije za kupovinu poklona za decu za božićne praznike, koji se najmlađima dele svake godine. Poklone čine odeća, obuća, igračke, sredstva za higijenu i školski pribor, slatkiši i grickalice, a kamion sa stvarima predviđenim za ovogodišnju donaciju stigao je u Кraljevski dvor iz Čikaga pre dve nedelje, gde je Princezina fondacija pripremila paketiće za decu u Srbiji i Republici Srpskoj.

„Izuzetno mi je važno da se deca uvek osećaju voljeno i bezbedno i da se u svakom trenutku mogu osloniti na one koji nesebično brinu o njima. Žao mi je što zbog pandemije COVID-19 ove godine nismo mogli da organizujemo naš tradicionalni prijem za decu u Belom dvoru, gde bih zajedno sa mojim suprugom mogla da im uručim poklone i da vidim njihovu sreću. Ali najvažnije je da su moja Fondacija u Beogradu i Lajflajn Čikago našli način da deci uruče darove i da nastave tradiciju pružanja radosti mališanima. Кada su ova prelepa deca srećna, kada se smeju, moje srce se raduje. Ne postoji ništa lepše na svetu od dečjeg osmeha“, rekla je NJ.К.V. Princeza Кatarina.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.