fbpx
spot_img

Da li ste znali: Morski papagaj

morski papagajOva ptica teži oko 500 g. Visoka je 30 cm, a raspon krila im je 50-60 cm. Životni vek im je 20 godina. Brzina leta iznosi do 80 km/h. Na početku sezone parenja dobija jarke boje. Kljun  podseća na papgajev.

Kada lovi hranu za ptiće, može da ponese i po nekoliko ribica u kljunu. Može da lovi otvorenih usta, a da mu pri tom ne ispadnu već ulovljene ribe. To postiže zahvaljujući sitnim šiljcima na kljunu, na koje kači jednu po jednu ulovljenu ribu.

Obično nosi po desetak riba u kljunu, ali zabeležen je primerak morskog papagaja koji je poneo čak 62 ribice.

Gusto perje i sloj sala ispod kože morskog papagaja štiti od zime. On luči i neku vrstu ulja koje služi za podmazivanje perja kako bi bilo vodootporno.

Morski papagaj veoma brzo maše krilima i do 400 puta u minutu. Veoma je dobar ronilac.Uz pomoć kratkih krila roni pod vodom, baš kao i pingvin. Pod vodom može da ostane oko 30 sekundi, a ribu lovi na dubini od 60 m.

Iako liče na pinbgvine ipak nisu bliski rođaci. Žive na severnoj polulopti, a zimu provode na ledenim santama ili plutajući na okeanu. Veoma su čiste ptice.

Morski papagaji su verni u ljubavi i sparuju se za ceo život. Zimu provode odvojeno, a sreću se svakog proleća pred početak sezone parenja.

Ženka snese jedno jaje i zajedno sa mužjakom, naizmenično, sedi na njemu. Kada se ptić izlegne, roditelji zajedno vode brigu o njemu.

Marija Pašalić
Marija Pašalić
​Rođena u Kragujevcu. Interesovanja: knjige, muzika, film, putovanja, druženje, pozitivni ljudi... Životni moto: "U životu se moramo praviti ludi, a biti mudri!"