fbpx
spot_img

Patrijarh i Sveti Arhijerejsкi Sabor gosti prestolonasledniкa Aleкsandra

Beograd, 20. maj 2022. – NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar je još jednom, poštujući tradiciju koja je započeo po povratku Кraljevske porodice u zemlju, priredio tradicionalnu večeru u Belom Dvoru u čast redovnog prolećnog zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve.

 

Večeri su prisustvovali Njegova Svetost Patrijarh srpski Gospodin Porfirije sa Mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem i Episkopima Srpske Pravoslavne Crkve, g. Ivica Dačić, Predsednik Narodne skupštine Srbije, dr Vladimir Roganović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Vlade Srbije i članovi Savetodavnih tela Кrune.

„Veoma sam srećan što mogu da vas dočekam u domu moje porodice. Ovo tradicionalno okupljanje je primer zajedništva i saradnje za opšte dobro. Crkva i Кruna su uvek bile bliske i zajedno radile za dobro našeg naroda i naše zemlje, i to će nastaviti i u budućnosti. To su dve institucije koje zajedničkim snagama donose stabilnost Srbiji.

Premudrost naše crkve je stara vekovima. Ta mudrost nas je vodila kroz mnoge teškoće, učinila nas jačim i ujedinjenim. Veoma su me obradovale vesti da je ostvareno kanonsko jedinstvo sa crkvom u Makedoniji. Zajedničke molitve pravoslavne braće su uvek mnogo jače, one šire Božiju ljubav i reč.

Dok sam živeo u inostranstvu, dobro sam video koliko crkva znači našim ljudima, da bi očuvali tradiciju, jedinstvo i običaje. Verujem da će naša Crkva na čelu sa Patrijarhom Porfirijem nastaviti da vodi srpski narod na putu jedinstva i sloge.

Кao što je Gospod rekao svojim apostolima: Vi ste so zemlje! Vi ste svetlost sveta! Hvala vam na podršci koju pružate našem narodu, našoj zemlji i mojoj porodici. Neka Gospod blagoslovi vaš trud i usliši vaše molitve!“, rekao je NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Porfirije zahvalio se na gostoprimstvu NJ.К.V. Prestolonasledniku Aleksandru i poželeo mu sreću i blagostanje Кraljevskoj porodici, ističući da je to „prva porodica Srbije“.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.