fbpx
spot_img

Na današnji dan: 9. maj

Sat
foto: wallpapermania. eu

1502. Španski moreplovac Kristofer Kolumbo isplovio je iz španske luke Kadiz na četvrto i poslednje putovanje u Novi svet (Ameriku). Kolumbo je umro 1506. u Španiji uveren da je na svojim putovanjima stigao u Aziju.

1788. Britanski parlament je ukinuo trgovinu robljem.

1800. Rodjen je Džon Braun, borac za ukidanje ropstva u SAD. Izvršio je napad na arsenal u Harpers Feriju 1859, zbog čega je optužen za izdaju i pobunu robova i osudjen na smrt vešanjem. Njegovo pogubljenje 2. decembra 1859. dovelo je do zaoštravanja borbe abolicionista i robovlasnika.

1860. Rodjen je škotski pisac Džejms Metju Beri, autor knjige o Petru Panu.

1877. Rumunija je proglasila nezavisnost, mesec dana pošto je sklopila savez sa Rusijom protiv Otomanskog carstva.

1926. Amerikanci Ričard Berd i Flojd Benet prvi su preleteli avionom Severni pol.

1927. Kanbera je postala glavni grad Australije, umesto Melburna.

1945. Nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel potpisao je u Berlinu završni dokument o okončanju Drugog svetskog rata. U ime saveznika, dokument su potpisali sovjetski maršal Georgij Žukov i britanski general Artur Teder. Dokument o bezuslovnoj predaji Nemačke potpisan je 7. maja u Remsu.

1946. Kralj Vitorio Emanuele III je abdicirao, a Italija je postala republika.

1948. Komunistička partija Jugoslavije odbacila je optužbe sovjetskih komunista protiv politike jugoslovenskog rukovodstva. Usledila je Rezolucija Informbiroa i višegodišnji politički i ekonomski pritisak tadašnjeg sovjetskog bloka na Jugoslaviju.

1995. Na kraju trodnevne proslave 50-godišnjice završetka Drugog svetskog rata u Evropi, i Dana pobede, svetski lideri pozvali su na globalno pomirenje. Centralne proslave održane su u Parizu i Moskvi.

 

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".