fbpx
spot_img

Na današnji dan: 6. jun

Sat
foto: wallpapermania. eu

1599. Rođen je španski slikar Dijego Rodriges de Silva Velaskes, jedan od najvećih u istoriji slikarstva, dvorski slikar španskog kralja Felipea IV (portreti članova kraljevske porodice, „Predaja Brede“, „Venera sa ogledalom“).

1606. Rođen je francuski dramski pisac Pjer Kornej. Jedan je od najznačajnijih predstavnika klasicizma u evropskoj književnosti, a njegova drama „Sid“ smatra se prvom velikom dramom francuskog klasicizma.

1683. U Oksfordu, u Engleskoj otvoren je prvi javni muzej u svetu „Ešmolien“.

1875. Rođen je nemački pisac Tomas Man, jedan od najznačajnijih nemačkih i svetskih književnika u 20. veku. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1929. („Budenbrokovi“, „Čarobni breg“, „Doktor Faustus“, „Smrt u Veneciji“ „Mario i mađioničar“).

1903. Rođen je jermenski kompozitor Aram Iljič Hačaturijan, koji je u svom delu spojio elemente folklorne muzike Jermenije sa savremenom evropskom muzikom („Igre sablji“, „Gajane“).

1933. U Nju Džersiju je otvoren prvi auto bioskop, koji je mogao da primi 400 automobila.

1949. Objavljena je knjiga Džordža Orvela „1984“, vizija sveta kojim vlada Veliki Brat.

1954. Prenosom manifestacije „Festival cveća“ iz Švajcarske počela je rad Evrovizija, televizijska mreža evropskih zemalja.

2004. Nemački kancelar Gerhard Šreder prisustvovao je svečanom obeležavanju 60-godišnjice iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji. To je prvi put da i Nemačka učestvuje na takvoj proslavi.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin