fbpx
spot_img

NĐF i Svetska banka udruženim snagama promovišu rani razvoj dece

Foto: blog.novakdjokovicfoundation.org
Foto: blog.novakdjokovicfoundation.org

Prošle nedelje, najbolji teniser sveta Novak Đoković u ime svoje fondacije potpisao je Memorandum o saradnji sa Svetskom bankom u cilju promocije ranog razvoja dece u Srbiji i svetu.

Ujeku priprema za Otvoreno prvenstvo SAD, koje se ovih dana igra na Flešing Medouzu u Njujorku, devetostruki grend slem šampion Novak Đoković našao je vremena da se osim svojim profesionalnim obavezama posveti i humanitarnom radu. Nije mu bilo lako da izdvoji par dana za dobrotvorne aktivnosti uoči turnira na kom se od njega očekuje šampionska titula, zbog čega i nosi ogroman pritisak na leđima. Ali, jedna izreka kaže: Pobednik uvek pronađe način, a gubitnik izgovore.

Novoimenovani globalni ambasador UNICEF-a za rani razvoj dece često ističe koliko je zahvalan na tome što je bio u mogućnosti da uz pomoć i podršku svoje porodice ostvari sve svoje snove.Zbog toga se toliko istrajno zalaže za to da svet učinimo mestom gde će svi mališani, bez obzira na svoje poreklo, boju kože i uslove u kojima žive, imati priliku da ostvare ono o čemu maštaju.

Boravak u vrtiću i pohađanje predškolskih programa od ključnog su značaja za pravilan razvoj dece. U svetu su tu lekciju odavno naučili. Sjedinjene Države trude se da deci povećaju pristup obrazovanju u ranom detinjstvu i učine ga što kvalitetnijim, jer smatraju da je to jedna od najpametnijih investicija na državnom nivou. Ipak, ne dele svi roditelji taj entuzijazam, pa kažu: „Na budućnost mog deteta ne utiče to da li pohađa predškolski program ili ne. Ne vidim da je to baš toliko važno pitanje“. Ali, ono zaista jeste važno za razvoj dece. Istraživanja pokazuju da je rano detinjstvo period kada se ljudski mozak najviše razvija. „Na budućnost mog deteta ne utiče to da li pohađa predškolski program ili ne. Ne vidim da je to baš toliko važno pitanje“. Za ovo kratko vreme formiraju se veoma važne sposobnosti. Izloženost konstruktivnim programima učenja u ovom periodu omogućava deci da ostvare svoj puni potencijal, kao i da se suoče sa izazovima i rešavaju različite probleme.

U Srbiji ima preko 2.500 mesta u kojima nema predškolskih ustanova

Srbija je, nažalost, jedna od zemalja koje se suočavaju sa nedovoljnim procentom dece obuhvaćene predškolskim programima.

IMG_5960_1-450x450

Bilo zbog nedostatka novca, manjka nastavnog kadra ili drugih razloga, svega polovina od ukupnog broja dece uzrasta između tri i pet godina u Srbiji pohađaju predškolsko obrazovanje. Među najsiromašnijim domaćinstvima u zemlji, ova statistika pada ispod 10%. To stvara začarani krug siromaštva, jer kada deca ne dostignu svoj puni potencijal i izrastu u punopravne i sposobne građane, porodice vremenom postaju još više finansijski nestabilne.

Na konferenciji za medije u Njujorku, Novak Đoković je zajedno sa predsednikom Svetske banke Džimom Jong Kimom skrenuo pažnju na ove probleme. Nole je otkrio da postoji preko 2.500 mesta u Srbiji u kojima nema predškolskih ustanova…

Obrazovni sistem u Srbiji suočava se sa mnogim problemima, uključujući nedovoljne kapacitete, neujednačen raspored školskih objekata širom države, finansijske teškoće siromašnijih roditelja, neadekvatno razumevanje značaja predškolskog obrazovanja, pa sve do nedovoljne raznovrsnosti programa i ponude usluga. Nadamo se da ćemo to promeniti nabolje, dodao je Đoković.

Dvojica lidera potom su najavila zajedničku inicijativu pod nazivom „Od ranih pobeda, koristi celog života“. Inicijativa predstavlja spoj bogatog znanja i programa Svetske banke u oblasti ranog razvoja dece, sa jedne strane, i snage i posvećenosti srpskog tenisera, sa druge, da se podigne svest o značaju obrazovanja za svu decu sveta; posebno za 219 miliona mališana koji su u neravnopravnom položaju zbog hronične neuhranjenosti i siromaštva.

Partnerstvo Svetske banke i Novak Đoković fondacije dešava se u važnom trenutku za globalni razvoj

Kako bi što pre krenulo u realizaciju saradnje, u toku su razgovori Svetske Banke i Vlade Srbije u vezi sa finansiranjem projekata ranog razvoja dece u Srbiji u vrednosti do 50 miliona dolara. Novak Đoković fondacija prikupiće dodatna sredstva za rani razvoj dece kroz saradnju sa privatnim sektorom i kroz pojedinačne donacije koje prikuplja od svog osnivanja 2007. godine. Ovako veliki obim saradnje predstavlja važan korak ka unapređenju uslova života za mnoge mališane. To takođe znači i dugoročno rasterećivanje privrede zemlje kroz povećanje produktivnosti i rasta ljudskog kapitala. Ipak, uspeh projekta pre svega će zavisiti od toga kako će tačno sredstva biti uložena.

S obzirom na to da je obrazovanje školski primer javnog dobra, projekat će najverovatnije podržati izgradnju novih predškolskih objekata, kao i promenu namene neiskorišćenih učionica u osnovnim školama i njihovu konverziju u predškolske ustanove, zatim povećanje pristupa školovanju za ugroženu decu i moderne programe obuke za nastavnike kako bi se poboljšao kvalitet nastave. Međutim, kako se u izveštaju Svetske banke navodi, rani razvoj dece takođe zavisi od brojnih faktora, osim obrazovanja. Tako je, recimo, potrebno da deca uzrasta od tri do pet godina budu zaštićena od fizičkih opasnosti, da im se obezbedi adekvatna ishrana i, što je najvažnije, adekvatna zdravstvena zaštita (vakcinacija, rehidratacija i higijena). Nije lako unaprediti rani razvoj dece, zbog slojevitosti ovog pitanja, i zato je važno da Vlada Srbije osmisli efikasan plan za implementaciju projekta, pre nego što usmeri značajna novčana sredstva u bilo kom pravcu.

IMG_5849-450x450

Ipak, partnerstvo Svetske banke i Novak Đoković fondacije dešava se u važnom trenutku za globalni razvoj. Za mesec dana očekuje se da brojne zemlje u UN usvoje set međunarodnih ciljeva poznatih i kao Ciljevi održivog razvoja.Ukoliko uspeju da ispune navedene ciljeve, 2030. godinu obeležiće generacija mališana koji imaju znatno bolje i veće mogućnosti da rastu, razvijaju se i ostvare svoj puni potencijal. Ne mogu da predvidim budućnost, ali meni ovakva budućnost deluje više nego svetla.

Izvor: blog.novakdjokovicfoundation.org

Fotografije: blog.novakdjokovicfoundation.org

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.