fbpx
spot_img

Ne budi žrtva već pobjednik

U organizaciji međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjenika “Nekazano” iz Bara i NVO ”Ksena”  iz Herceg Novog, u Dvorcu kralja Nikole u Baru, održana je promocija knjiga ”Tajna jednog osmeha” i ”Oproštaj” autorke Jelice Dabović iz Novog Sada.

Promocija je dio projekta “Ne budi žrtva već pobjednik”, osmišljenog da se ukaže na sve veći problem porodičnog nasilja na našim prostorima.

Jelica Dabović je pisac, motivator i terapeut PEAT-a (sve zastupljenije metode psihološkog i duhovnog razvoja). Rođena je u Herceg Novom  i autorka je koja u svojim djelima na osnovu ličnog iskustva opisuje mehanizme kojima se izborila sa porodičnim nasiljem.

Pozdravljajući goste ispred međunarodnog udruženja književnih stvaralaca “Nekazano” iz Bara, Labud N. Lončar predsjednik udruženja, zahvalio se Kulturnom centru Bar na pomoći pri realizaciji ove večeri, kao i muzičkoj školi čiji su učenici Lana Milanović i Sergej Levin prisutne goste razgalili prijatnim zvucima klavira izvodeći melodije Legica i Rahmanjinova.

Sanja Crnić, ispred NVO “Ksena” pozdravila je prisutne i ukratko iznijela razloge što su se odlučili za projekat “Ne budi žrtva već pobjednik”ističući šokantne statističke podatke o nasilju u porodici kao jedan od razloga za pokretanje projekta.

Autorka knjiga ”Tajna jednog osmeha” i ”Oproštaj” Jelica Dabović iz Novog Sada otvoreno je govorila o početku i trajanju njenog zlostavljanja od strane njenog oca. Kao i zlostavljanje njene dvije sestre. I njen bijeg u svijet knjige od takvog života.

O ulozi majke u zlostavljanju u porodici i sličnim temama što je na prisutne ostavilo veoma jak utisak.

Na kraju večeri autorka je potpisivala svoje knjige a u publici je primijećena djevojka Bojana Komnenović iz Novog Sada koja je pojavom odudarala zbog svoje visine. Ona je košarkašica koja je kupila pomenute knjige i donijela ih na ljetovanje u mjesto Kruče kod Ulcinja gdje je na radiju i saznala za ovo književno veče i doputovala u Bar da se nađe sa autorkom da sasluša njeno predavanje. Sa sobom je donijela primjerke knjiga koje je ranije kupila da joj autorka potpiše, što je ova sa oduševljenjem prihvatila.

Po završenoj večeri usledilo je fotografisanje i odlazak u obližnji lokal na osveženje u ovoj vreloj letnjoj noći.

 

 

 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.