fbpx
spot_img

Željko Žele Jovanović: Sladoled

Dok je sedeo ispružen u pletenoj stolici, jednog od svojih kafića, lokalni moćnik je lizao sladoled. Pomešana slast lešnika i vanile se topila u ustima. Nekoliko puta je tako ispružen sapleo konobara koji se zbog toga borio sa čašama, šoljicama i flašama na ajnceru. Moćnik se svaki put smejao ovoj tački iz cirkusa, promatrajući krajičkom oka sto za kojem su sedele dve mlade devojke. Jedna od njih se, kada je jednom prilikom primetila ovaj prljavi start, takođe nasmejala. I sam konobar se smešio postupcima svog poslodavca. Osmeh koji je konobar navukao na svoje lice bio je kiseliji od kriške limuna koja je upravo doživela torbulenciju u čaši.
Lokalni moćnik je, nakon što je završio sladoled i reviziju u ovom poslovnom objektu otišao svojim automobilom u nepoznatom pravcu. Iza sebe je ostavio znatiželju jedne devojke, trag od guma na asfaltu i štapić od sladoleda, takođe na asfaltu.
Šećerom začinjen štapić je ubrzo izazvao sladostrašće kod mrava i nekoliko njih se ubrzo našlo na njemu. Mravlje užurbano ispitivali su drvenu podogu sve dok ih jedan dečačić nije podigao sa sve njom u vazduh. Dečak ih je kažiprstom otresao sa štapića a njega je smestio u svoj džep od pantalonica koje su napravljene od starih farmerica. Deset sakupljenih štapića te robne marke bili su potrebni da se pošalju za veliko nagradno izvlačenje.

Željko Žele Jovanović

Foto: Snežana Radojičić

 

Željko Žele Jovanović
Željko Žele Jovanović
Rođen 22. juna 1989. u Kragujevcu u radničkoj porodici. Piše satirične i socijalne pesme i priče, pesme za decu i aforizme. Veruje i bori se za ravnopravnost i slobodu.