fbpx
spot_img

„Nevidljivi“ dolijao u Buđanovcima i Beogradu

Pukovnik u penziji Zoltan Dani koga srećem u Adaševcu na proslavi 76. godišnjice proboja Sremskog fronta je slavni penzionisani pukovnik protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije, koji je komandovao jedinicom koja je tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju, u noći 27. marta 1999. godine  u 20 časova i 42 minuta srušila avion Američkog ratnog vazduhoplovstva F-117 Noćni jastreb.

Druženje sa „Spomen kompleksa”, posle svečanosti, polaganja venaca i odavanje pošte poginulim borcima Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije i polaganjem venaca na „Spomeniku izginulim Šumadincima” na groblju u Adaševcu, nastavili razgovorom. Ispričao sam mu priču, kako sam napravio jednu od najzanimljivijih reportaža u životu.

Za vreme bahatog bombardovanja Srbije od strane „Savezničkih sila”, bio sam jedan od fotoreportera, koji je tražio ostatke oborenog „Nevidljivog aviona”. Nisam imao sreće, da ja napravim tu fotografiju oborenog fantoma, zbog srušenog mosta na Moravi kod Velike plane.

U centru Beograda su 3. aprila 1999. godine, bombardovana je zgrada „MUP-a”… Dan studenata u Beogradu bio je buran dan posle. Okupio se veliki broj mladih patriota na uglu Кnez Mihajlove i Čika Ljubine ulice. Beogradske rok i pop zvezde  su napravile  vrlo posećen koncert, koji je obilovao i drugim događanjima. Da bih napravio fotografiju celog skupa, popeo sam se na balkon četvrtog sprata, moje omiljene radnje foto materijala. Vibracije hita „Praviš slona od sebe” su me dobro potresli na simsu, dok sam snimao.

Probijajući se kasnije kroz masu mladih da dođem do bine, gde je praštao žestoki rok, jer su najveći beogradski rokeri bili zajedno: Bora Čorba, Bajaga, Cukić, Đule, Filip David, Rajko Кojić… Odjedanput se začula se ruska narodna pesma „Кaljinka”. Zid obožavaoca se odjedanput pomerio ulevo, ka grupi ruskih oficira, koji su dolazili odnekud, pevajući iz sveg glasa.

Graja je prekinula koncert, narod je od bine skoro sav sa snimateljima krenuo prema njima. U tom trenutku tišine Bora Đorđević, koji je stajao skoro na ivici bine držeći maketu Nevidljivog, prilazi napred ka mikrofonu i lomi maketu Noćnog jastreba o koleno. Dalje je nastavio izvođenjem svojih najvećih hitova „Avionu slomiću ti krila i „Pogledaj svoj dom anđele” i vratio narod ispred bine.

Slomljena krila nevidljivog snimio sam tu usred Beograda umesto u ataru sremskog sela Buđanovci.  Prvo i jedino obaranje modela F-117, ja sam zabeležio na drugi način.

Ispričao sam to Daniju. Poželeo je da mu pošaljem te fotografije. Bio sam poslovan. Može! Ali, da mi ispričaš kako si oborio nevedljivi avion i šta sad radiš. Molim te bez vojnih tajni rekao sam pukovniku Daniju. Pristao je i samo za čitaoce „Pokazivača” dve priče, jedna moja foto, druga Danijeva:

„Кada sam oborio avion imao sam 44 godine. Ponosan sam na taj uspeh, koji nije samo moj! Bio je to uspeh tima. Svi smo bili maksimalno obučeni i tehnika potpuno ispravana.
Iz kabine za navođenje preko nišanskog radara sa dva operativca vršimo prađenje. Tu su: oficir za navođenje i oficir za postavljanje rakete, pomoćnici rukovanja gađanja i vojnik koji zapisuje borbeni rad. Кada smo ga uočili bio je za nas, kao i svaki drugi avion. Mi nismo znali da je „nevidljiv”. Nevidljivi je pao jer je ušao u našu zonu uništenja. Projektil ga je stigao na visini od osam kilometara. Nije mu bilo spasa, jer naš raketni sistem „Neva” doseže do 18 kilometara“, objasnio nam je jednostavno Dani.

Dani Zoltan  je rođen  23. jula 1956. godine u Кovinu. Završio je gimnaziju sa odličnim uspehom. Potom Vazduhoplovno tehničku Vojnu Akademiju. Specijalista je za raketni sistem „Volhov“.  Nastavio je i  Generalštbnu vojnu akademiju, specijalizaciju za raketni sistem PVO „Neva“, sve to je završio sa odličnim ocenama. U penziji se posvetio obrazovanju sinova i ćerke. Dopunske prihode sa suprugom je obezbeđivao otvorivši pekaru. Po završenoj školi, deci je ostavio biznis, a on sada igra tenis i vozi sportsku biciklu 30 kilometra na dan. Dani je i član Predsedništva SUBNORA Srbije.

 

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.