fbpx
spot_img

Nikome nije bio plan da bude ljubavnica

Ljubavnica je zla, proračunata, nemoralna žena koja svesno ulazi u vezu sa oženjenim muškarcem i nanosi bol njegovoj porodici.

Ljubavnica se mrzi više od švalerastog muža.

Ali nije lako ženi koja mrzi ljubavnicu više nego muža koji ju je prevario. Pošteno može da sudi, prvo mužu pa tek onda drugoj ženi, samo ona za koju je prevara bila kraj, koja je otišla. Ona može da gleda sa strane. Možda ne odmah, ali kasnije, kada se sredi, možda kada se ponovo zaljubi.

Ona koja ipak ostaje nakon prevare, ona se muči. Ona pokušava da obnovi poverenje, da oprosti, da sačuva vezu. Njoj se ljubavnica zauvek uselila u kuću.

Ljubavnica je neko koga možemo da krivimo potpuno, bez potrebe da je razumemo. Nju najčešće ne poznajemo ili je poznajemo veoma površno i ona u našim očima može da bude čisto zlo. Lako nam je na nju preliti sve najgore osobine. Ona nema lice, nema svoju priču, ona je hladna, manipulativna kučka koja se ne obazire na to što nam zadaje bol.

Partner koji nas je prevario, s druge strane, je neko kome želimo da pokušamo da oprostimo. Želimo da naučimo da živimo sa tim. Njega poznajemo, znamo i njegove lepe osobine. Njega možda čak i razumemo. Zato je njega teže mrzeti. nego ljubavnicu.

A istina je verovatno da ljubavnica u tom trouglu gotovo nikada nije neka zla žena bez morala koja svesno ulazi u vezu sa zauzetim čovekom i koja namerno povređuje ljude. Situacija da neka žena ulazi u vezu sa oženjenim samo da bi rasturila njegovu porodicu je veoma retka. Ljubavnica je neko ko takođe u toj priči pati. Najčešće ulazi u vezu ne znajući da je on oženjen, pa joj već bude mnogo teško da iz te veze izađe nakon što sazna. Ili se muči sa svojim osećanjima pokušavajući da ne ulazi u vezu sa nekim ko je zauzet, ali na kraju poveruje da se sve može završiti bez velikog bola po bilo koga. Ili sa bolom koji bi se svakako desio. Najčešće nalazimo neka opravdanja pred sobom zašto to radimo.

Kada razmišlja o svom ljubavnom životu, niko sebe ne zamišlja u ulozi druge žene, one sa strane, švalerke. To nikome nije ideal. Kad se prevara otkrije, ljubavnica je takođe povređena i najčešće ostavljena. Ona je neko ko u toj priči jednako pati. I, iako teško možemo zamisliti da nam bude prijatelj, ona nam svakako nije neprijatelj.

Željka Kurjački
Željka Kurjački
Psiholog i psihoterapeut iz Novog Sada. Kao psihoterapeut najradije priča o problemima samopouzdanja i pozitivnog doživljaja sopstvenog tela, fizičkog izgleda i zdravlja, a oblast psihologije koja joj je posebno značajna u dosadašnjem radu je psihologija traume.