Foto: novakdjokovicfoundation.org
Foto: novakdjokovicfoundation.org

Novak Đoković Fondacija će u narednom periodu, u saradnji sa lokalnim kancelarijama UNICEF-a, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj donirati 110.000 evra, za sanaciju šteta od poplava. UNICEF u Bosni i Hercegovini će donaciju u iznosu od 100.000 evra iskoristiti za rekonstrukciju dva vrtića u Sanskom Mostu i Šancu, dok će 10.000 evraUNICEF u Hrvatskoj uložiti u nabavku dezinfekcionih sredstava za zaštitu od zaraza i komaraca, koji na poplavljenom području ugrožavaju zdravlje dece.

„Poplave su ujedinile ceo region u teškim trenucima i vrlo je važno da i sada, u periodu obnove , ostanemo ujedinjeni i pomažemo jedni drugima kako bi faza oporavka bila što kraća. S obzirom na to da nemamo kancelarije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, odlučili smo da 110.000 evra namenjenih obnovi vrtića i nabavci urgentnih paketa pomoći doniramo lokalnim kancelarijama našeg dugogodišnjeg partnera, UNICEF-u, čiji je Novak ambasador. “ – Jelena Ristić, direktorka Novak Đoković Fondacije.

Predstavnica Novak Đoković Fondacije, Gorana Džudža Jakovljević, uručila je danas ček u vrednosti od 110,000 evra direktoru UNICEF-a u Srbiji, Michel Saint-Lot. (Majkl Sent-Lotu)

„Želim da zahvalim Novak Đoković Fondaciji za ovu velikodušnu donaciju UNICEF-u.  Sredstva će se koristiti kako bismo pomogli našim komšijama sa rekonstrukcijom i popravkom dve predškolske ustanove i nabavkom sredstava za dezinfekciju.   Ipak, ova donacija će učiniti mnogo više; ona će pomoći deci iz poplavljenih područja da povrate normalno detinjstvo, ostvare svoja prava na obrazovanje i igru i da u potpunosti ostvare svoj potencijal. Ona takođe pokazuje Novakovu iskrenu želju da pomogne deci, bez obzira na to odakle potiču .“ –  Michel Saint-Lot.

Sredstva koja Novak Đoković Fondacija donira Bosni i Hercegovini biće iskorišćena za rekonstrukciju dva vrtića u Sanskom Mostu i Šamcu, koja je do popolava pohađalo više od tri stotine dece.

“UNICEF u Bosni i Hercegovini, veoma je zahvalan Fondaciji Novaka Đokovića za najavljenu donaciju za rekonstrukciju i opremanje dvije predškolske ustanove čime će se omogućiti da se djeca iz Sanskog Mosta i Šamca što prije vrate normalnom životu. Mi nastavljamo mobilisati podršku, jer je ostalo manje od 70 dana za oporavak ili opremanje obrazovnih ustanova, kako bi se omogućio normalan početak školske godine 1. septembra. Najmanje 11 predškolskih, 80 osnovnih i 12 srednjih škola su prijavljene kao teško oštećene i traže zvaničnu pomoć za opremanje ili rekonstrukciju (na osnovu zahtjeva nadležnih ministarstava obrazovanja). Dodatno, školama će biti potreban i namještaj, didaktički materijali i druge stavke“ – Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

10.000 evra koje Fonacija Novak Đoković donira Hrvatskoj, biće namenjeno nabavci sredstava za dezinfekciju i sprečavanje širenja zaraza, a ugovor će biti potpisan u narednim danima.

„Od srca zahvaljujemo Fondaciji Novaka Đokovića na donaciji, koja će doprinijeti zaštiti zdravlja djece pogođene poplavama u županjskoj Posavini. Zahvaljujući ovoj donaciji, za više od 1.000 djece osigurana je zaštita od zaraza nabavkom dezinficijensa, te zaštita od komaraca, koji na poplavljenom području ugrožavaju zdravlje djece“, istakla je Valentina Otmačić, predstavnica UNICEF-a za Hrvatsku.

Izvor: novakdjokovicfoundation.org