fbpx
spot_img

Novak Đoković fondacija, Humanitarna fondacija Novi Beograd, i Podrži život obeležile Međunarodni dan humanosti

Novak Đoković fondacija, Humanitarna fondacija Novi Beograd, i fondacija Podrži život su na Trgu republike u Beogradu, obeležile Međunarodni dan humanosti. 

Kako bi ukazale na važnost humanitarnog rada, ali i podigle svest građana o tome zašto je važno biti human i pomagati drugima, ove tri fondacije najavile su formiranje Udruženja humanitarnih fondacija Srbije. Cilj udruženja biće povezivanje fondacija i stvaranje što boljeg društvenog ambijenta za obavljanje humanitarnog rada u našoj zemlji.  Podršku fondacijama na Trgu republike dale su i brojne poznate ličnosti.

Naše tri  fondacije, Humanitarna fondacija Novi Beograd, Novak Đoković fondacija kao i fondacija Podrži život, odlučile su se da udruže snage i osnuju Udruženje humanitarnih fondacija Srbije, koje će biti i formirano u narednom vremenskom periodu nakon završetka svih neophodnih formalnosti.

Cilj našeg udruživanja je da ovim potezom svest o humanitarnom radu u Srbiji podignemo na jedan viši nivo i da se, u okviru Udruženja, izborimo za što bolje uslove za one koji, nažalost,  nisu u mogućnosti da sami sebi pomognu.

Aktivnostima Udruženja, takođe, želimo da podržimo one koji se humanitarnim radom bave, ali i da afirmišemo mnoge da se uključe i tako iskažu svoju društvenu odgovornost.

Zajedničkim delovanjem želimo da sublimiramo iskustva koja svaka od fondacija pojedinačno ima kako bismo učinili još jedan korak više na humanitarnom nebu Srbije zarad onih kojima je pomoć neophodna.

Udruženim snagama pokušaćemo da uradimo što više na tom polju i ja iskreno verujem da ćemo u našim namerama i uspeti, a javnost će blagovremeno biti obaveštena kada Udruženje i formalno bude počelo sa radom – osnivač Humanitarne fondacije Novi Beograd Aleksandar Šapić.

NEM_2840

Maja Jovanović, projektna menadžerka Novak Đoković fondacije, rekla je ovom prilikom da Novak Đoković fondacija ima čast i zadovoljstvo da drugu godinu za redom sa svojim prijateljima – Humanitarnom fondacijom Novi Beograd i fondacijom Podrži život, obeleži Međunarodni dan humanosti.

Ovaj dan je važan za humanitarne radnike, jer nas podstiče na zajedničku saradnju i inspiriše da stvaramo projekte za one kojima je naša pomoć neophodna. Međunarodni dan humanosti je prilika da pozovemo ljude da budu humani i brinu o drugima. Rad naše Fondacije je usmeren na najmlađe i ulaganje u projekte ranog razvoja i ranog obrazovanja. Želela bih da podsetim da u Srbiji postoji više od 2.000 mesta u kojima nema vrtića i da svega polovina od ukupnog broja dece uzrasta od tri do pet godina pohađa predškolsko obrazovanje. Danas, kada se širom sveta slavi duh koji inspiriše humanitarni rad, pozivamo sve da pomognu projekte koji će učiniti da naša deca izrastu u srećne i kvalitetne pojedince, istakla je Jovanovićeva.

NEM_2663

Katarina Danojlić, projektna menadžerka fondacije Podrži život, poželela je svima dobrodišlicu i izrazila zahvalnost svima koji su došli da zajedno sa fondacijama obeleže Međunarodni dan humanosti – 19. avgust

Humanitarne fondacije u Beogradu, svojim okupljanjem, skreću pažnju na podsticanje društveno odgovornog delovanja i humanosti, koja za cilj ima buđenje svesti kod građana i shvatanje koliko je humanitarni rad značajan i koliko svako od nas može da da doprinos u toj oblasti. Zaboravljamo da su svakog dana pune bolnice bolesne dece, ili obolele koja nemaju sredstva za lečenje. Takođe, mnogi ljudi nemaju krov nad glavom, niti mogućnost da se školuju i tu je naša i vaša glavna uloga.  Zato postoje fondacije kao što su Podrži život, Budi human i fondacija Novaka Đokovića, koje uz vašu pomoć, svakodnevno pomažu da se navedeni problemi reše. Neka nas ovaj dan podstakne da mislimo na druge i da zapamtimo da naše malo nekome znači mnogo, rekla je Danojlićeva.

NEM_2880

Prošle godine u Srbiji je po prvi put obeležen Međunarodni dan humanosti i upriličena ”Šetnja humanosti”, od Terazija do Trga Republike, koju je organizovala Humanitarna fondacija Novi Beograd, a učestvovali predstavnici brojnih organizacija, kao i poznate ličnosti među kojima su bili atletičar Dragutin Topić i glumac Aleksandar Radojičić.

Šetnju su podržale Fondacija ”Ana i Vlada Divac”, Novak Đoković fondacija , Humanitarna organizacija ”Radost deci”, organizacija ”Podrži život”, BELhospice, Delta humanitarni fond, Savez MNRO Srbije, Beogradsko udruženje za pomoć osoba sa autizmom, Centar za unapređenje društva, Udruženje Čika Boca i Dečje srce.

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Foto: novakdjokovicfoundation.org

Mihailo Todorović
Mihailo Todorović
Student Elektrotehničkog fakulteta. Voli druženje, filmove i sport.