fbpx
spot_img

Novak Đoković Fondacija poklonila još 300 knjiga školama

Foto:novakdjokovicfoundation.org
Foto:novakdjokovicfoundation.org

Fondacija Novak Đoković je u prethodnom periodu poklonila 300 knjiga osnovnim školama u Ljigu, Gruži i Sirči. Ova donacija od preostalih 300 knjiga koje smo odvojili za škole u Vladičinom Hanu, Merošini i Baljevcu je, naime, samo nastavak aktivnosti povodom 23. aprila – Svetskog dana knjige.
Biblioteka Osnovne škole „Vuk Karadžić“u selu Stubal, Opštini Vladičin Han, postala je bogatija za 100 modernih naslova. Specifičnost škole ogleda se u velikoj zainteresovanosti učenika za vannastavne aktivnosti, poput, literarnih i dramskih sekcija, gde deca marljivo rade i učestvuju na konkursima pišući poeziju i prozu. Takođe, ova škola je primer dobre prakse u oblasti inkluzije.

 

Ova donacija je pravi dragulj za naše učenike, najbolji način da im vratimo poverenje u vrednost knjige i bogatstvo pisane reči, da na jedan drugačiji način deca podstaknu maštu i oplemene svoje znanje – istakla je Danijela Mitić, direktorka škole „Vuk Karadžić“.

Istog dana, knjige su nestripljivo dočekali učenici Osnovne škole “Jastrebački partizani“ u selu Oblačina, Opština Merošina. Škola broji blizu 270 dece, a pored dobrih matematičara, sportista i folkloraša, ova škola pleni i izvrsnim recitatorima.

Novi naslovi pomažu naše napore da podsetimo decu da knjiga treba da bude deo njihove svakodnevice i da ih usmeravamo da neguju takve vrednosti – kaže Miljan Đorđević, direktor škole.

Savremenu književnost sada će imati priliku da čitaju i osnovci u školi „Josif Pančić“ u Baljevcu. Iako im je i ova pomoć veoma značajna, jer je osavremenila prilično zastarele kapacitete školske biblioteke, koja raspolaže sa 80 odsto pasivnog fonda i knjiga koje nisu adekvatne za upotrebu, podrška u knjigama je još uvek neophodna.

Veoma smo zahvalni Fondaciji Novak Đoković, jer nam donacija izuzetno znači. Čitanje nove literature biće pravo zadovoljstvo za naše đake. Za sada nam nedostaju lektire od prvog do osmog razreda, ali verujemo da ćemo i ove knjige dobiti u budućnosti – kažu u školi „Josif Pančić“.

Novak Đoković Fondacije je za jedan dan usrećila mališane u tri opštine. Ovo je samo početak jedne velike kampanje koju smo započeli i pozivamo sve koji imaju dobru volju i mogućnost da nam se pridruže, da zajedno ukažemo na značaj knjige, pomognemo školske biblioteke i poboljšamo njihovu efektivnu posećenost.

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

 

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.