fbpx
spot_img

Novembarske premijere u BDP-u, Bitefu, JDP-u, Narodnom, na Terazijama…

Beogradsko dramsko pozorište, Bitef teatar, Pozorište na Terazijama, Jugoslovensko dramsko pozorište, Atelje 212 , FDU i Narodno pozorište imaće u toku novembra nekoliko premijera.

Prva premijerna predstava pred publikom biće „Te noći sam je video“ 4. novembra na sceni JDP-a, prema romanu Draga Jančara u režiji Janeza Pipana, a radi se o koprodukciji JDP-a, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, Burgteatra iz Beča i Cankarjevog doma iz Ljubljane, koja je već imala premijeru 24. septembra u Sloveniji.
Kratak, slikovit, nezaboravan Jančarev roman na sceni će oživeti glumci iz nekoliko zemalja bivše Jugoslavije, koji će govoriti na svom jeziku, kao i glumci JDP-a Milan Marić i Nebojša Ljubišić.

Foto: Peter Giodani

Pozorišni projekat „Neću više, mama!““ u režiji Ive Olujić koji sadrži šest dramskih tekstova od šest različitih pisaca, biće premijerno izveden 5. novembra u okviru poslednjeg dana festivala „,Pozorište čuda““ na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odnosno sceni „Mata Milošević“.
Šest drama koje će biti izvedene u vidu scenskog čitanja su – “Platiti za to” Tomasa Pitersona, “Svi smo rođeni u krizi” Dejvida Finegana, “Kada” Vrena Brajana, “Ne zato što smo mi bogovi” Krisa Torpa, “Rendžer” Ivet Nolan i “San / Zapamti” Hane Kormik.

Predstava “Sofia” u koreografiji i režiji nemačkog umetnika Feliksa Landerera biće premijerno izvedena 7. novembra na sceni Bitef teatra.

U Ateljeu 212, 8. novembra biće premijerno izvedena predstava „Balkan Bordello“, ali će to scensko delo prvo biti predstavljeno publici u Prištini – 3. novembra.
Teatar La MaMa kao nosilac projekta, Atelje 212 i Teatar Kendra iz Prištine, uz podršku Fondacije „Moj Balkan“ Njujork/Beograd, realizovali su predstavu po drami Jetona Neziraja, u režiji Blerte Neziraj. Komad je baziran na Eshilovoj trilogiji “Orestija”, kao saga o balkanskoj porodici.

Foto: Atelje 212

U predstavi igra međunarodna ekipa – glumci Ateljea 212 – Svetozar Cvetković i Ivan Mihailović, glumci Teatra La MaMa, kao i glumica iz Prištine – Verona Kodža.
Beogradsko dramsko pozorište – BDP će se 9. novembra predstaviti sa scenskim projektom „Zelena čoja Montenegra“, koji je imao premijeru 10. avgusta na festivalu Grad teatar Budva.
Predstava je realizovana u koprodukciji BDP-a, navedenog festivala Grad teatar Budva i Gradskog pozorišta iz Podgorice, a Stevan Koprivica je autor dramatizacije ovog romana.

Na sceni „Raša Plaović“ u Narodnom pozorištu 17. novembra biće izvedena predstava „Vlast“ Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Milana Neškovića, a glavne uloge su dodeljene Aleksandru Srećkoviću Kuburi, Milošu Ðorđeviću, Nikoli Rakočeviću, Dimitriju Diniću, Vanji Ejdus i Zoranu Bećiću.

Aleksandar Srecković Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

U Pozorištu na terazijama u novembru će biti održana premijera muzičke predstave „Flešdens“ prema istoimenom filmu iz 1983. godine, a u režiji Vladana Ðurkovića.
Orkestraciju za predstavu uradio je Aleksandar Sedlar, dok su uloge poverene Neveni Nerandžić/Mini Nenadović, Slavenu Došlo/Arseniju Tubić, Mileni Živanović/Mitri Mladenović i drugima.
Zbog duplih podela, planirane su dve premijere za novembar, ali tačni datumi još uvek nisu objavljeni.

Izvor: nova.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.