fbpx
spot_img

Novi Sad u 2022. godinu ulazi kao zvanična Evropska prestonica kulture

Novi Sad je od prvog januara i zvanično Evropska prestonica kulture. Zato će i doček Nove godine biti u duhu te titule. Zvanična ceremonija proglašenja biće održana 13. januara.

Novogodišnja noć uz Nikolu Teslu i svetlosne instalacije. Doček počinje na keju uz delove predstave o velikom naučniku u režiji Nebojše Bradića.

„To će biti uvod u jednu procesiju koja kreće mostom Duga, dolazi do Petrovaradinske tvrđave i uz različite scene, prizore, koji će se odigravati, uvesti publiku u jedan svet, koji mi zovemo ‘Teslin svet’, a on je naš“, navodi Nebojša Bradić.

Glavni deo dočeka biće u podgrađu tvrđave, na tri bine, uz svetlosne instalacije i audio-vizuelni spektakl kod Beogradske kapije.

„Sam prostor će osim muzičkog programa imati i umetničke instalacije koje će uglavnom biti bazirane na novim medijima i biti interaktivne. One će biti prepuštene publici da ih otkrije dok bude prolazila kroz prostor podgrađa“, objašnjava Milica Stojšić, umetnička direktorka festivala.

„Što se tiče izvođača, tu će biti ‘Kanda, Kodža i Nebojša’, beogradski sastav ‘Mini linija’, zatim Đorše Miljenović, ‘Nipple people’ i brojni drugi. Ono što je bitno da kažemo jeste da je 31. decembra sve besplatno“, naglašava Milana Milovanov iz Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Novosađane 13. januara na doček Nove godine po julijanskom klendaru očekuje još veći spektakl, jer će tog datuma Novi Sad i zvanično postati Evropska prestonica kulture. Glavni događaj biće održan ispred zgrade Banovine, gde će biti postavljena velika bina na kojoj će biti održana i svečana ceremonija proglašenja.

„U okviru svojevrsne predstave ‘Zeniteum 2020’ i ima kao glavne protagoniste Milevu Marić Anštajn i Milutina Milankovića. Očekuju nas ponovo i brojni koncerti na više od 40 lokacija“, dodaje Milana Milovanov.

Samo 13. januara na dočeku i ceremoniji proglašenja prestonice kulture nastupiće oko 400 umetnika, a tokom naredne godine Novi Sad ugostiće više od četiri hiljade.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.