fbpx
spot_img

Novi uslovi za polaganje male mature

Od početka drugog polugodišta učenici osmog razreda u osnovnim školama širom Srbije počeli su sa pripremama za polaganje male mature.

Mala matura se sastoji od polaganja tri testa:

  • test srpskog/maternjeg jezik
  • test iz matematike
  • kombinovani test.

Svaki od testova maksimalno nosi po 10 bodova, dok 70 bodova maksimalno učenici mogu imati na osnovu uspeha na kraju šestog, sedmog i osmog razreda.

Kako bi upisali željenu srednju školu maturanti moraju položiti malu maturu, ali ako žele da upišu neku četvorogodišnju srednju školu – samo polaganje neće biti dovoljno.

Od ove školske godine upis u četvorogodišnje srednje škole pretpostavlja ispunjen jedan glavni uslov, a to je – minimalno 50 bodova nakon polaganja male mature.

Učenici koji ne ispune ovaj uslov i ne skupe 50 bodova moći će da upišu srednje škole u trajanju od tri godine.

Naime, sadašnji osmaci su prvi koji kao uslov za upis u srednju školu u trajanju od četiri godine moraju sakupiti najmanje 50 bodova koje dobijaju na osnovu uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu i na osnovu polaganja tri testa u sklopu male mature.

 

Izvor: Edukacija/ Sunce znanja

Sunčica Miščević
Učiteljica koja veruje da su "misli kao kapi vode. Ako stalno ponavljate iste misli , stvarate ogromnu količinu vode. U početku je barica , pa bara , pa jezero i na kraju - okean. Ako su Vam misli pozitivne , možete plivati u okeanu života".