fbpx

Objavljena antologija pesnika posvećena Jesenjinu

Snovi injem posuti

Autor: Miroslav Lj. Ranković
Autor: Miroslav Lj. Ranković

Dana 20. januara 2016. godine objavljena je antologija pesnika u čast Jesenjinu, a na osnovu konkursa „Snovi injem posuti – savremeni pesnici 21. veka u čast Jesenjinu“ koji je raspisala redakcija online časopisa za umetnost i kulturu Zvezdani kolodvor. Urednik i priređivač knjige je Zorica Tijanić, pesnikinja i pisac, osnivač i glavni urednik časopisa, ujedno i predstavnik Međunarodne škole poezije  “SCUOLA DI POESIA –SCHOOL OF POETRY” za područje grada Beograda, koja je podržala objavljivanje knjige. Projekat je realizovan zajedno sa saradnicima članovima redakcije časopisa: Jelenom Dimitrijević, Avdulahom Ramčilovićem, Miroslavom Lj. Rankovićem i Mariom Lovrekovićem. Knjiga je objavljena je u Ediciji poezije misli, koju je časopis pokrenuo u cilju obeležavanja značajnih jubileja savremenih pesnika. S obzirom da se 2015. godine u oktobru navršilo 120 godina od rođenja Sergeja A. Jesenjina to je podstaklo članove redakcije časopisa da pokrenu ediciju i krenu sa priređivanjem antologije. Članovi fb grupe “Kolodvor pod zvezdama” su obeležili jubilej 28. decembra 2015. godine na dan smrti velikog pesnika, na način da su postavljali u grupi pesme koje su mu posvetili u antologiji.
Na konkurs se odazvao veliki broj umetnika, pesnika i pisaca koji su stihovali dušom u čast velikog pesnika. U knjizi su zastupljeni autori iz svih krajeva Republike Srbije, zatim iz zemalja regiona: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Srpske i Slovenije. Sa pesmama su učestvovali pesnici iz Rusije, Francuske i Austrije. Štampanje knjige su omogućili delimično sami autori uplatom kotizacije i na taj način doprineli da antologija bude objavljena. Knjiga će ovih dana biti postavljena i kao elektronsko izdanje na blogu Kluba umetnika Zvezdani kolodvor i na portalu za e-knjige.

http://klubzvezdanikolodvor.blogspot.rs/

http://klubzvezdanikolodvor.blogspot.rs/2015/12/rezultati-konkursa-savremeni-pesnici-21.html

Zorica Tijanić
Zorica Tijanićhttp://zoricatijanicpoezijamisli.blogspot.rs/
Književnica i novinarka, urednica e-časopisa za umetnost i kulturu „Zvezdani kolodvor“. Član delegacije škole poezije (Scuola di Poesia – School of Poetry) i poverenik za područje Beograda. Do sada je objavila sedam zbirki poezije (u tri je koautor) i pet romana, priče za decu (prevedene i objavljene u Sloveniji). Piše kolumne, putopise, eseje i književne kritike. Član Društva književnika Vojvodine i Udruženja književnika Srbije.