fbpx
spot_img

Odbojka: Srbija preko Bugarske do druge pobede

Muška seniorska reprezntacija nastavila je sa odličnim partijama u ovogodišnjoj Svetskoj ligi. Prvog vikenda u dalekom Kalinjingradu posle Rusije, srpska ekipa je slavila protiv još jednog jakog protivnika reprezentacije Bugarske sa 3:0 (28:26 ,27:25 , 25: 18 ). Srbija je  u meču sa Bugarskom pokazala vrlo dobru partiju, odličnu odbranu, veliko požrtvovanje i ono što je u ovom meču bilo jako bitno smirenost i koncentraciju u zavšnicama setova. 

Početak meča obeležili su Bugari koji su imali početnu incijantivu i prednost ( 6:3 , 7:4 ) . Srbija je  brzo  uhvatila priključak i stigla je do izjednačenja 10:10. Ponovo sredinom  seta Bugarska dolazi do dva poena viška 15:13 ,  ipak izabranici Nikole  Grbića uspevaju da preokrenu i u završnici seta da dođu do 23:21 .  Sjajnom serijom od 3:0 , ekipa Plamena Konstantinova dolazi do prve set lopte 24:23 . Igralo se na razliku sve do rezultata 27:26 za Srbiju, kada je tehničar Bugarske prešao srednju liniju ispod mreže barem je tako pokazo drugi sudija meča. Trener Konstantinov zatražio je čelendž ( proveru poena kao u tenisu ) , ali sistem je jednostavno zakazao i nije mogla da se vidi cela sitvacija na velikom ekranu. Sa tom odlukom Konstantinov nije mogao da se pomiri , pa je zajedno sa svojim igračima prostestovao kod sudija. To je sve trajalo nekih 5-10 minuta, kada je konačno prvi sudija meča Budaje dodelio poen Srbiji. 

Takva završnica prvog seta nije  delovala loše po bugarske momke, i tokom drugog seta su  diktirali ritam i  uglavnom su imali prednost od nekoliko poena ( 9:6 , 11 :7 , 12 :10 , 17 : 15 ) . Ponovo je Srbija u završnici seta uhvatila priključak, a u samom finišu dolazi i do prve set lopte 24:23 . Bugarska ekipa spašava prve dve , ali treću u kontri koristi naš srednji bloker Lisinac i donosi svojoj ekipi veliku prednost 27:25. Posle izgubljenog  još jednog seta na razliku, Bugari su očekivano pali u trećem setu. Treći set je protekao u dominaciji srpskih igrača i Srbija je imala prednost od početka  5:2 , pa sve do samog kraja seta. Bugari su u jednom trenutku došli do 15:14 , međutim od tog trenutka izabranici Nikole Grbića prave seriju od 4:0 za mirnu i rutinsku završnicu ovog meča. Za kraj laganih i sigurnih 25:18. Uroš Kovačević sa 19 , Srećko Lisinac sa 14 i Marko Ivović sa 13 su bili najefikasniji kod pobednika, dok se na drugoj strani očekivano istakao Sokolov sa 20 poena. 

Poslednji meč prvog vikenda Svetske lige, Srbija igra u nedelju od 16:40 h protiv reprezentacije Poljske. Prenos tog meča je na TV Arena 1 i RTS 2.

ODBOJKA-LOPTA

Uroš Selenić
Uroš Selenić
Rođen 1997. godine u Valjevu. Osnovnu i srednju školu završio u rodnom gradu, a trenutno je student sportskog novinarstva. Još od osnovne pokazao ljubav prema sportu. Trenirao rukomet i odbojku, a učestvovao je i na raznim takmičenjima iz atletike. Od boljih rezultata u atletici ističu se zlatna medalja u bacanju kugle u četvrtoj godini srednje škole na nivou grada Valjeva, kao i treće mesto u trci na tri kilometra pored reke Gradac. Akreditovani novinar sa Evropskog prvenstva u vaterpolu 2016. godine, obožava istoriju i arheologiju, živi za sport...