fbpx
spot_img

Objavljena lista 10 najbržih automobila u 2024.

Portal Carwow objavio je popis 10 najbržih automobila u 2024. godini. Titulu najbržeg dobio je Koenigsegg Jesko Absolut, a na popisu se nalaze i jedan model Bugatija kao i Rimčeva Nevera. U nastavku pročitajte koje performanse imaju ovi hiperautomobili.

Koenigsegg Jesko Absolut – 500 km/h u teoriji

Foto: Koenigsegg

Koenigsegg je švedska kompanija koju je osnovao Kristijan V. Kenigseg 1993. godine. Proizvodi “lude” hiperautomobile, a Jesko Absolut verovatno je najluđi do sada. Njegov twin-turbo V8 motor ima 1.600 konjskih snaga, a uz pomoć trkačkog goriva od 0 do 100 km/h stiže za 2,5 sekundi.

Na stranicama proizvođača navodi se da je Jesko inspirisan vojnim mlaznim avionima. Maksimalna brzina od 500 km/h zasniva se na računarskoj simulaciji, pa u stvarnosti još nije dostignuta. U stvarnosti za sada postoji tek jedan primerak ovog automobila, pa gornje granice još nisu testirane.

Bugatti Chiron Supersport 300+ – 489 km/h

Foto: Bugatti

Znatno poznatiji Bugatti Chiron Supersport 300+ može dostići 489 kilometara na sat. Baš kao i Jesko, pokreće ga motor od 1.600 konja. Navedenu brzinu postigao je na Folksvagenovoj testnoj stazi, ali taj podatak nije priznat kao svetski rekord, jer je za njega potrebno istu brzinu uhvatiti u oba smera iste staze.

SSC Tuatara – 475 km/h

Foto: SSC North America

SSC Tuatara je američki automobil koji ima twin-turbo V8 motor snage 1.750 konja koji pokreće etanol. Na testiranju 2022. automobil je postigao brzinu od 475 kilometara na sat. Ranije se spominjala i znatno veća neslužbena brzina koja bi ga stavila na prvo mesto, no iz SSC-a su priznali kako je kod merenja tih 533 km/h postojala GPS greška.

Hennessey Venom F5 – 438 km/h

Foto: Hennessey

Hennessey Venom F5 još jedan je američki adut na listi. Ima 6,6 litarski twin-turbo V8 sa čak 1.817 konja i do 100 km/h dolazi za 2,6 sekundi, a za sada je postigao maksimalnih 438 kilometara na sat. U kompaniji veruju da može ići i brže od toga, zbog čega u 2024. godini žele da pokušaju da postignu više.

Rimac Nevera – 412 km/h

Foto: Rimac

Hrvatski automobil na popisu najbržih je nekad zvučao kao šala, ali nakon brojnih rekorda koje je Nevera oborila, nikome nije čudno da i Hrvatska ima svog visokoplasiranog predstavnika. Nevera je najbrži i jedini električni automobil na listi. Električni motori imaju bolja ubrzanja od benzinskih, ali imaju i teške baterije koje obično umanjuju maksimalnu brzinu.

Nevera ima 1.914 konja koji je do stotke dovode za samo 1,9 sekundi, što ne može nijedan od prethodna četiri automobila. Gotovo u potpunosti je napravljena od karbonskih vlakana kako bi ipak bila što laganija. Ipak, ona nije ogoljeni trkački auto. Tu je i luksuz u skladu s cenom većom od dva miliona evra.

McLaren Speedtail – 402 km/h

Foto: McLaren

Britanski McLaren Speedtail brži je od svih njegovih prethodnika, a pleni poglede svojim neobičnim oblikom.

Koeningsegg Regera – 402 km/h

Foto: Koeningsegg

Regera je još jedan Koeningsegg na listi. Hibridni automobil osim twin-turbo V8 motora ima i električni, a zajedno daju 1.500 konja. Specifičan je po tome što ima samo jednu brzinu.

Aston Martin Valkyrie – 402 km/h

Foto: Aston Martin

Britanski Aston Martin Valkyrie je još jedan hibrid među ovim automobilima. Za ovu listu skromnih 1.160 konja vode ga do 100 km/h u 2,5 sekunde. Tome pomaže i mala težina koja je tek malo veća od jedne tone.

Pagani Huayra – 383 km/h

Foto: Pagani

Italijanski Pagani ima twin-turbo V12 motor sa 730 konjskih snaga koji je potekao od AMG-a. Baš kao i Rimac, uglavnom je napravljen od karbonskih vlakana. Aerodinamični sloj na automobilu dodatno poboljšava njegov učinak.

Lamborghini Revuelto – 349 km/h

Foto: Lamborghini

Revuelto je još jedan Italijan s V12 motorom. Dodatnu snagu daju mu tri električna motora. To je ukupno 1.015 konja i ubrzanje do 100 postiže za 2,5 sekunde. Maksimalna brzina je “skromnih” 349 kilometara na sat.

Bojan Bajgorić Šantić, novinar Forbes Hrvatska

Izvor: forbes.n1info.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.