fbpx
spot_img

Olakšajmo deci da savladaju čitanje i pisanje

Nastava početnog čitanja i pisanja je najznačajnija u nastavi srpskog jezika u prvom razredu. Bukvar  je prvi udžbenik, sa kojim se prvaci sreću.

Bukvar je naziv za knjigu, vežbanku namenjenu početnicima, koji treba da nauče čitanje i pisanje. Uređen je po  azbučnom redosledu i uglavnom sadrži pisana i slikovna uputstva, to jest primere. Sa razvojem nauke i tehnologije izgled bukvara se menjao, ali je sadržaj ostao isti, odnosno čini ga četiri dela:

– predbukvarski deo

– štampana slova

– pisana slova

– postbukvarski deo.

Foto: http://hamdocamo.wordpress.com/2012/09/08/mirom-do-pismenosti/

Savladavanje čitanja je složena psihofiziološka aktivnost. To je prevođenje pismenih znakova u govorne. Na osnovu dosadašnjih istraživanja svako deseto dete u Srbiji ima problem sa čitanjem i pisanjem. U pružanju pomoći deci, sa problemom se suočavaju kako učitelji, tako i roditelji. Ali, isto tako se trude da pronađu način na koji će olakšati mališanima savladavanje čitanja i pisanja. Da bi se proces čitanja i pisanja odvijao uspešno, najznačajnija je sposobnost glasovne analize i sinteze: rastavljanje reči na glasove, prepoznavanje početnog i završnog glasa u reči. Kod dela učenika u prvom razredu upravo se javljaju teškoće u početnom čitanju, a ogledaju  se nemogućnošću sastavljanja zadatih reči u slovarici, rastavljanja reči na glasove kako bi se mogle napisati. Ove teškoće najčešće nisu ni u kakvoj vezi s intelektualnim statusom deteta. Kontinuiranim vežbanjem i u školi i kod kuće nedostaci se postupno svladavaju.

Da bi se utvrdio redosled učenja slova, moraju se uzeti u obzir sledeći kriterijumi:
  • fonetska struktura glasova,
  • grafička struktura slova,
  • učestalost glasova i slova u jeziku,
  • grafička sličnost slova,
  • čitljivost slova,
  • narečje,
  • izbor metoda i postupaka,
  • izbor pisma.

Kakvim slovima početi?

Teoretičari imaju različita mišljenja o tome kojim slovima treba početi učenje čitanja i pisanja-malim ili velikim, pisanim ili štampanim… Potrebno je na početku učenicima objasniti pojam velikog i malog slova, štampanog i pisanog, a kasnije ih naučiti da se imena ljudi, nazivi mesta i ulica pišu velikim početnim slovom, kao i da se na početku rečenice piše veliko slovo.

Veliku pomoć učiteljima i roditeljima može pružiti PRAVI SRPSKI ELEKTRONSKI BUKVAR.

Pravi srpski BUKVAR
Pravi srpski BUKVAR

Ovaj bukvar je veličine 780 x 580 piksela i sadrži samo našu azbuku sa animiranim slovima. Može se LISTATI na ekranu računara. Sadrži animacije pisanja svih štampanih i pisanih slova i izgovor glasova za svako slovo.

Ako mišem pređete preko slike zvučnika čućete izgovor glasa za odgovarajuće slovo. Ako kliknete na VEŽBANKU, ta veza će vas odvesti do strane vežbanke.

Bukvar radi samo sa Flash Player 7+. Ako nemate ovaj čitač, možete ga besplatno preuzeti sa  www.adobe.com

ili     www.macromedia.com.

PRAVI SRPSKI BUKVAR možete preuzeti sa:

http://cirilica.com/cirilica/Strane/pravibukvar/pravibuk1.html

 

 

Suzana Veljkovic
Suzana Veljkovic
Suzana je profesor razredne nastave u OŠ “ Branko Miljković „ iz Niša. Svoje aktivnosti usmerava ka što učestalijem praćenju i uvođenju novina, kreativnijem i savremenijem pristupu nastavnom procesu, jer je cilj savremene nastave da učenici sa više volje i radoznalosti za otkrivanjem sveta oko sebe prilaze usvajanju novih nastavnih sadržaja.