fbpx
spot_img

Milan Pajević: Dan posle

Dan posle*
Černobila…Madrida…Toleda…

Ovo prvo da se zaboravi. Desilo se 26.4.1986.
Još su za majske praznike, kod nas padale černobilske kiše, a da mi to nismo ni znali.
D. je sa društvom bila na Goču, ja ja sam sa sinom od 10 godina pikao fudbal u bloku 45 i valjali smo se u visokoj travi, svaki put kad bi neko od dvojice pucao penal onom drugom.

I tako, 35 godina nakon černobilske katastrofe , šetamo Barselonom posle skoro polovine dana provedenog u Picasso museum, Barcelona razgledajući veoma veliku kolekciju svih vrsta umetničkih dela ovog genijalnog španskog slikara, počev od skica i porterta iz 1890. do slika, keramike i skulptura sa kasnih šesdesetih 20. veka. Gerniku, njegovo možda najpoznatije, ali svakako najjače antiratno umetničko delo nismo videli, nalazi se u muzeju kraljice Sofije u Madridu ( Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía).

Sedimo ispred “Gospe od mora”. Knjiga koja je obeležila početak ove (2011)* godine i koja me dovela u ovaj grad, zajedno sa mojom ženom koja pije kafu, diše, (i uzdiše) na Mediteranu i za njim , (a zapravo za nekim davnim danima provedenim na Orebiću , ali to nije tema ove priče).

Sunce kupa divnim sjajem kupole Esglesia de Santa Maria del Mar, zvuci neke gitare i jezici svih naroda (i narodnosti) šire se oko nas. „Devojke u dugim haljinama vooooliiim“ (pjevao bi Darko Rundek) …“ ljubim ih u leđa, mirišu na smolu“…
(Znate li zašto devojačka leđa na moru mirišu na smolu?)

Senjor s šeširom i cigarom seda ispred nas i nežno gladi po kosi svog ljubljenog. Jučer su na trgu Katalonija protestovale (da li?) lezbejke i javno se, ne baš ukusno, ljubile u krug… Beše to treća vest u jutarnjem programu na lokalnoj tv stanici, pre informacije da je sinoć u prvom polufilnom meču lige šampiona, Mančester Junajted u gostima porazio ““ko plitak potok” rekao bi Ćiro Blažević) nedorasli Šalke 04 kome je to, da budemo realni i bio najveći domet.

Ceo grad živi za večeras. A večeras je EL CLASICO!
Barcelona, koju predvode Ronaldinjo i Messi, a trenira Pep Gvardiola igra u gostima na Santiago Bernabeu u Madridu drugu polufinalnu utakmicu u Ligi šampiona sa Realom koga vodi harizmatični Portugalac Murinjo.

Svi su u iščekivanju. Pa i ja.

*Barcelona, Placa La Ribera, 27.04. 2011.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.