fbpx
spot_img

U Baru promovisan roman “Maslina i tama”

Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ i Galerija „Velimir A. Leković” održali su promociju romana „Maslina i tama“, autora Željka Vujadinovića, iz Zrenjanina.

U programu su učestvovali: Željko Vujadinović – autor, glumac Dragiša Simović kao moderator večeri, glumac i pjesnik Vladimir Cerović, pjesnikinja Maja Nikolić, Stevan Stijović i pjesnik Labud N. Lončar. Pored pomenutih u programu je uzeo učešće i barski pjesnik i humanista Rajko Joličić, i pjesnikinja Natalija Tanja Novaković.

Promociji je pored brojne publike prisustvovala Predsjednica skupštine Opštine Bar, Mr Milena Božović, kao i književnik i glavni urednik Radio Bara Milan Vujović.

Podršku svom gostu a svojim prisustvom dali su pjesnici i pisci Rajko Vujačić, Natalija Tanja Novaković Senka Rastoder, Igor Rems, Nataša Lečić, Vinka Marstijepović Lerinc. Katarina Perić, Vasilije Vasko Janković i Marko Giljača.

Labud N. Lončar, predsjednik Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika Nekazano, koje je i objavilo roman “Maslina i tama” na početku večeri pozdravljajući goste zahvalio se svima na prisustvu a posebno pozdravio Mr Milenu Božović, predsjednicu skupštine Opštine Bar i Milana Vujovića, glavnog urednika radio Bara. Naglasio je da se promocija održava pod postavkom umjetničkih slika Barskog umjetnika Branka Vukića, čiji je omiljeni motiv bio maslina, i zahvalio se galeriji “Velimir A. Leković” koja je omogućila da se održi ovo veče pod pomenutom postpostavkom. Zahvalio se Kulturnom centru Bar i sredstvima javnog informisanja koja prate i podržavaju rad udruženja Nekazano i pozvao ih da uživaju u prezentovanju romana.

Glumac Dragiša Simović je na sebi svojstven i majstorski način vodio program ukazujući prije svega na rad udruženja Nekazano a u ovom slučaju u predstavljanju Vujadinovića autora koji je za ovu promociju doputovao iz Zrenjanina.

Maja Nikolić, pjesnikinja, goste je upoznala sa biografijom Željka Vujadinovića i pročitala recenziju na njegov roman.

Simović, Vladmir Cerović i stevan Stijović čitali su po jedan odlomak iz romana i gostima na taj način približili sadržaj romana. Roman inače prati priču mladića koji se nalazi na odsluženju vojnog roka u Podgorici, u kasarni Masline, pa preko bombardovanja bivše zajedničke države Jugoslavije, bolesti, preko posjete Manastiru Ostrog do Stare masline u Baru. Ovo je inače treće izdanje pomenutog romana a Nekazano je izdavač za Crnu Goru.

Pjesnikinja Natalija Tanja Novaković, na molbu prisutnih, otpjevala je jednu etno pjesmu, bez muzike, a na oduševljenje gostiju.

Autor, Željko Vujadinović, pozdravio je goste i zahvalio se što su svojim prisustvom uveličali promociju. Napomenuo je da se Baru uvijek rado vraća. Napominjući da u neposrednoj blizini Stare masline živi njegova tetka koja ga je upoznala sa Starom maslinom, a koja je ove večeri bila prisutna u publici. Zahvalio se udruženju Nekazano i predsjedniku Lončaru, kao i zaposlenim u galeriji “Velimir A. Leković” koji su omogućili da se veče održi u galeriji. Obećao je da će Nekazano ostati njegov izdavač i da se nada ponovo nekoj novoj promociji pred barskom publikom.

Na kraju večeri Labud N. Lončar, ispred udruženja, zahvalio se Vujadinoviću na povjerenju da Nekazano bude njegov izdavač i napomenuo je da će rado štampati i njegov novi roman, koji će uskoro biti gotov i spreman za štampu.

Prisutne je pozvao da prisustvuju narednim promocijama koje su planirane za predstavljanje knjiga barskih pjesnikinja Vinke Marstijepović Lerinc i Katarine Perić.

Nakon toga uslijedilo je fotografisanje sa autorom uz potpisivanje kupljenih knjiga, a zatim posluženje uz domaću dunjevaču iz Vojvodine i domaće vino iz Crne Gore a uz prijateljske razgovore i dogovore.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.