fbpx
spot_img

PESNIČKO VEČE LJUBIŠE JOVANOVIĆA – KATABAZIJE UZ LOKALNU PODRŠKU PESNIČKE GRUPE “MLADI I MRTVI”/Gornji Milanovac

Petak, 15. januar 2016. | Sala Gimnazije | 19:00 | Slobodan ulaz
PESNIČKO VEČE LJUBIŠE JOVANOVIĆA – KATABAZIJE
UZ LOKALNU PODRŠKU PESNIČKE GRUPE “MLADI I MRTVI”

Pesnicko vece 2

Ljubiša Jovanović – Katabazije, na poziv Kulturnog centra Gornji Milanovac, i uz podršku članova pesničke grupe “Mladi i mrtvi” upriličiće u petak, 15. januara u sali Gimnazije “Takovski ustanak” pesničko veče.

Ljubiša Jovanović je pevač, tekstopisac i frontmen grupe „Katabazija“ – grupe koja, na jedinstven način, podseća na jugoslovenski „Dark Wave“ kasnih osamdesetih i zvuk sastava kao što je makedonski „Mizar“, s tim što ovde nije reč o imitaciji ili površnom podražavanju, već o dubokoj, suštinskoj srodnosti.
Jovanović je i autor dve zbirke poezije – „Tamnina“ i „Tri zidine crne“ – a publici se predstavio i krajnje neobičnim delom: romanom u stihovima pod naslovom „Sozercanje Anđela Namastira detinjeg i Sotonino vrelo“. To je duboka, lična, intimna ispovest, puna dramatičnih slika, izrečena pesničkim jezikom i sa vanrednom, eruptivnom snagom.
Pominjanje „podzemnog“, „ovozemaljskog“ i „nebeskog“, „anđeoskog“ i „demonskog“, evokacije svetlosti i tame, neba ili pakla, ovde nisu puki retorički ukrasi. Poezija Ljubiše Jovanovića je poezija snažnih kontrasta, dubokih intuicija i temeljnih pitanja.
Ako je grof Lotreamon, savremenik Artura Remboa, pesnik koji je opisao ili opevao realnost zla i „stravu modernog čoveka“ – Jovanović je u svojim stihovima pesnik nemira.
Početak pesničke večeri je u 18 sati.

KULTURNI CENTAR GORNjI MILANOVAC
KULTURNI CENTAR GORNjI MILANOVAC
Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje