fbpx
spot_img

Gordana Maksimović: Da li se grčevito držite starih navika?

  Živite, radite, razmišljte svakoga dana na isti način. Vaš život je postala jedna rutina koja preti da pređe u dosadu i nezadovoljstvo. Šta učiniti tada? Kako popraviti kvalitet svog života? Kako izaći iz jedne učmalosti i odškrinuti vrata za nešto novo, interesantnije koje će ispunititi vaš život? To su pitanja koje često postavljate sebi, ali ne znate odakle krenuti, šta preduzeti i kako otpustiti ono što vam više ne služi.

Navike su čudo, one se učvrste i teško se menjaju. Navike su ona vaša poznata zona koja vam je ugodna samo zato što ste na nju se navikli i znate šta u njoj možete da nađete i da očekujete. Ona vas uglavnom ne veseli i ne ispunjava, ali vi ipak najčešće joj ostajete verni. U redu, ponekad mi je jasno što je to tako, ali morate znati da u toj zoni i u starim navikama ništa ne raste  i ne napreduje. Izađite, menjajte i radujte se svakoj promeni i to promeni na bolje. Oslobodite svega onoga što vam više ne služi i što ne doprinosi vašoj sreći i vašem napretku.

Očistite sva svoja životna područija. Napravite čišćenje i oslobodite se svega što vam više ne treba i što vam ne služi, a pravi vam nepotreban lom i haos u životu. Ne razumete šta znači čišćenje. Uporedimo to sa čišćenjem stana. Šta radite tada?  Odbacujete sve što vam ne treba, raščišćavate fijoke, ormare, pretresate staru garderobu, odbacjujete suvišne papire, sređujete radni sto… prosto  stvarate mesto za nešto novo. Kakav je osećaj posle takvog posprenmanja? Osećate li se bolje, nekako lakše, rasterećeno, oslobođeno? Pretpostavljam da je vaš odgovor DA. Pa zašto onda to čišćenje ne uradite i u svom životu? Zašto ne sredite svaku oblast svog života, kao što sređujete sobu po sobu. Polako, temeljno, siastematski, ali do kraja. Važno je da posao završite, a ne samo da započnete, jer ćete samo podići prašinu, koja može još više da vam smeta, koja štipa za oči i od koje se povlačite i sklanjate daleko od sebe.

Mislim da shvatate o čemu pričam. Mislim da je jasno šta znači čistka. Pa hajdemo zajedno da uradimo ovaj posao. Budite vredni, jer takav posao se debelo isplati. Neka vam to bude vodilja kroz ovu misiju.

Krenimo od zdravlja, šta to radite svakoga dana, a znate da vam to nije dobro i ne doprinosi kvalitetu vašeg života? Šta je to što ste odavno hteli da otpustite, ali uvek odlažete za neko vreme. Razmislite o tome, šta je to? Rešite da ovaj prvi zadatak rešite odmah, baš sada dok čitate ovaj tekst. Ako su to cigarete, ugasite je i recite joj zbogom. Ako je to kafa i smeta vam, izvrnite šoljicu u sudoperu. Ako je to grickanje nepotrebnih đakonija, zamenite zdravim grickalicama… i tako sve redom loše navike zamenite dobrim. Shvatite značaj otpuštanja starog, nepotrebnog i pravljenja mesta za nešto što će dovesti do kreiranja vašeg zdravog tela i duha. Osvestite istinu, da ukoliko želite da budete zdravi, morate žrtvovati neke navike. U početku je to veoma teško, patićete, bićete nervozni pa i depresivni, ali verujte sve to  prođe. Svaki dan bez stare navike je vaša pobeda. Slavite te male pobede, one će vam dati snage da idržite, sve dok ne pobedi ona ljubav prema sebi i dok ne shvatite da sve to što radite radite za vaše veće dobro, a to rade ljudi koji vole sebe.

Pospremite i svoj porodični i emotivni život. Koje su to navike koje vam smetaju u ostvarivanju srećnog porodičnog života i kvalitetne veze? Koje su to navike kojih bi trebalo da se oslobodite, a nikako da to i uradie? Ne odlažite više, život prolazi, a vi ste možda samo zbog starih navika zaglavljeni i nesrećni. Hajde da vidimo šta se tu može pospremiti? Kako trošite svoje vreme, da li ga imate dovoljno? Ako ne, gde ga gubite? Da li su to generalna svakodnevna sređivanje kuće, pa ste posle toga toliko umorni da nemate vremena za decu, muža, prijatelje, pa ni za sebe? Da li zbog toga osećate krivicu, da li se ljutite na sebe, supruga, decu, da li izigravate žrtvu? Da li na poslu provodite previše vremena, pa nemate posle toga ni volje, ni energije da se posvetite ni sebi ni drugima, pa ste zbog toga nezadovoljni? Odmah menjajte šta se može promeniti inače ne piše vam se dobro. Šta treba  učiniti i kako se najlakše osloboditi ovih navika? Treba zameniti. Evo i kako. Rasporedite poslove u kući, podelite ih sa ukućanima, angažujte nekoga da vam pomogne, a slobodno vreme koje vam preostane uložite i iskoristite na kvalitetan način. Prestanite sa sređivanjem svakoga dana, nema potrebe za time, ne živite u apoteci. Bolje je steći naviku da to vreme provedete sa sebi dragim ljudima.

Koje su to navike koje vas ometaju da radite svoj posao sa zadovoljstvom, da se ne vučete, već sa elanom da idete i da mu se radujete? Koje su to navike kojih trebate da se što pre oslobodite? Šta je to što primećujete kod svojih kolega, šefa, direktora? Kako radit svoj posao, da li ste pedanti, da li odrađujete poslove na vreme ili ostavljate za drugi dan? Da  li ste zadovoljni svojim poslom, platom, uslovima rada? Da li poštujte radno vreme i autoritete? Odgovori na ova pitanja će vam reći šta treba da menjate i šta ometa vašu karijeru. Nemojte da vam smetaju tuđi komentari, jer to ne govori o vama nego o njima. Radite svoj posao najbolje što možete i uživajte dok radite, šta god da radite i prestanite da kukate i da se žalite. Ako vam to ne uspeva,  možda je najbolje  promeniti posao i biti pošten kako prema sebi tako i prema firmi u kojoj radite. Budite tačni, krenite ranije i nećete onda imati svakodnevni stres zbog gužve u saobraćaju, zbog kašnjena na posao, zbog prekornih pogleda vašeg šefa. Steknite dobru naviku da budete tačni. To su vam neki primeri otpuštanja starih navika i dopuštanja novim  da zagospodare vašim životom.

Koje navike se treba osloboditi kada je u pitanju novac i finansije? Koje su vas navike dovele do toga da nemate dovoljno novca? Šta je to što trebate da menjate? Obično svi nekako imate naviku da kukate, da se žalite da nema novca, da vam je mala plata, da vas iskorištavaju na poslu, da je došlo teško vreme, da treba grčiti za crne dane, da je novac zlo, da vas novac neće, da nikada nemate za sebe. I šta se dešava? Pa dešava se baš ono što svakodnevno ponavljate. Nemate novca i to je to. Šta trebate raditi? Kao prvo prestanite da ružno pričate o novcu. Volite ga i radujte mu se. Verujte da ga zaslužujete i  da on čini vaš život prijatnijim io kvalitetnijim. Budite sa njim pažljivi, ne razbacujte se i ne kupujte sreću novcem. To je važno da shvatite. Takođe investirajte i ulažite u sebe, u svoje znanje, veštine,  tako ćete jednom postati nepresušan izvor novca.

Kojih se navika treba osloboditi kada je u pitanju vaše misli? Kako mislite o sebi? Šta pričate o sebi? Šta vidite kada pogledate sebe u ogledalu? Koji su vaši strahovi? Da li vam je važno šta drugi govore i misle o vama? Da li volite sebe? Kakve su vam misli, takav vam je život. Pa zaključite sami iz svojih odgovora. Stvarajte nove navike, prvo ljubav prema sebi, bitno je šta vi mislite, a ne šta drugi misle. U ogledalu prvo neka vam fokus bude na onome što je dobro, lepo, a to ćete prepoznati samo kada razvijete ljubav prema sebi. Verujte u sebe, pa ako su drugi nešto uradili što biste i vi želeli, znači može se, put je prokrčen ka tome.

I tako korak po korak, malo po malo i stigosmo do sasvim jedne nove osobe. Budite ponosni na sebe ako ste bar nešto od navedenog odbacili iz svog života i ako ste na taj način napravili mesto za nešto novo.Vi ste otpustili nešto što ima manju vrednost a samim tim nosi sa sobom i nisku vibraciju, dozvolili ste da u vaš život uđe neka veća vrednost. To je zapravo svesno kreiranje boljeg i kvalitetnijeg života. Budite kreator lepog, srećnog i zdravog života. Vi to možete, a sada  znate i kako. Svesnim otpuštanjem nečega što ima manju vrednost, pravite mesto za nešto od veće vrednosti.

Gordana Maksimović
Gordana Maksimović
Dipl. defektolog-master logoped iz Kraljeva. Gordana je motivaciski govornik i životni trener, kao i autor jako posećenog bloga, you tube kanala i životnog priručnika MIRIS POZITIVNOG DUHA. Svet bi bio mnogo bolji kada bismo prvo radili na sebi i sopstvenim razvojem bili primer drugima, da uvide da sve može drugačije. Ja to radim ,a vi?