fbpx
spot_img

Pet lakih navika za bolje pamćenje i zdravlje mozga

Dobra i uravnotežena ishrana neophodna je za dobro pamćenje, ali postoji još nekoliko faktora koji povoljno utiču na zdravlje mozga

Pamćenje je mentalna aktivnost kojom se prisećamo informacija koje smo već iskusili ili naučili u prošlosti.

To je složen sistem koji se bazira na mnogim moždanim procesima i ključan je deo našeg života. Zato je vrlo važno zdravlje našeg mozga i rad na tome kako bismo poboljšali pamćenje. U tome nam može pomoći nekoliko jednostavnih tehnika i navika.

1. Pažljivo birajte hranu

Hrana bogata nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima C, A, E i D , kao i mineralima i vlaknima trebalo bi da bude deo svakodnevnog jelovnika.

Uvedite češće u ishranu namirnice poput ribe, luka, tamnog povrća i bobičastog voća. Preporučljivo je izbegavati preterani unos hrane s visokim procentom rafinisanog šećera i smanjiti unos alkohola.

2. Koristite omega-3 dodatke

Omega-3 masne kiseline su važne za kognitivne funkcije i poboljšanje pamćenja, posebno EPA i DHA, a to su omega-3 masne kiseline koje se prvenstveno nalaze u ribama i algama.

Pokazalo se da konzumacija adekvatnih količina omega-3 pomaže kognitivnom zdravlju, kao i da posebno DHA (sa ili bez EPA) poboljšava radnu memoriju, jača opštu neuroprotekciju, povećava protok krvi u mozgu i još mnogo toga.

3. Budite aktivni i vežbajte

Vežbanje je lek za telo i mozak. Studije su pokazale da fizička aktivnost povećava belu i sivu masu u mozgu. Siva masa je odgovorna za većinu procesa koji se odvijaju u mozgu, dok je bela više uključena u komunikaciju unutar mozga i između mozga i kičmene moždine, a sve je to važno za funkciju pamćenja.

Fizička aktivnost povećava nivo kiseonika u mozgu i smanjuje rizik od bolesti koje mogu dovesti do gubitka pamćenja, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

4. Opuštanje

Opuštanje uz lagane šetnje u prirodi poboljšava funkcije mozga. Osim toga, povećava sivu masu u mozgu i pomaže poboljšanje pamćenja i učenja.

5. Ne zaboravite na san

Dovoljno spavanja ključno je za učenje i održavanje dobrog pamćenja. Kada spavamo, povećavaju se i naša kreativnost i koncentracija, što takođe povoljno utiče i na pamćenje. Preporučljivo je pridržavati se rasporeda spavanja tako da ustajemo i odlazimo u krevet svaki dan u isto vreme, čak i vikendom i praznicima, piše Mind Body Green.

Izvor: telegraf.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.