fbpx
spot_img

Petsto godina Magelanovog puta oko sveta

Pre 500 godina okončano je prvo oplovljavanje oko sveta, koje je donelo dokaz da je Zemlja okrugla. Za neke je taj događaj važniji od sletanja na Mesec, ali neki i dan-danas misle da je Zemlja ravna.

I 500 godina nakon što su se ostaci ekspedicije Ferdinanda Magelana vratili u Španiju i doneli dokaz da je Zemlja okrugla, samo u Brazilu više od 11 miliona ljudi veruje da je Zemlja ravna ploča. To naime pokazuje jedno novo istraživanje javnog mnjenja instituta „Datafolha“.

„Ravnozemljaši“ ne veruju Magelanu

Nekoliko dana nakon što se bude obeležilo tačno 500 godina od kraja ekspedicije koja je dokazala da je Zemlja okrugla, na španskom ostrvu Menorka održava se kongres španskih „ravnozemljaša“. Interesovanje za taj kongres je toliko, da su organizatori bili prisiljeni da potraže veću dvoranu, kaže organizatorka tog okupljanja Marija Ljompart.

Brod „Viktorija“ jedini se vratio u Španiju

Brod „Viktorija“ jedini se vratio u Španiju

Ona i njeni istomišljenici verovatno će ignorisati državne svečanosti u utorak 6. septembra kada španski kralj Felipe Šesti obeležava 500 godina od povratka „Viktorije“, jedinog od pet brodova koji se, nakon trogodišnje odiseje, vratio u matičnu luku Sanlukar de Barameda u Andaluziji.

Većina od 239 mornara koji su 1519. krenuli prema Indiji u potrazi za začinima, nisu se vratili živi. Među njima je bio i vođa ekspedicije Fernando Magelan, Portugalac koji je plovio pod španskom zastavom i po kojem je nazvan i moreuz na krajnjem jugu američkog kontinenta koji vodi iz Atlantskog u Tihi okean.

Do otkrića zbog bibera i cimeta

„To putovanje je, istorijski gledano, važnije od stupanja čoveka na Mesec. To otkriće je tada praktično promenilo sve“, uveren je španski viceadmiral Horkada Rubio iz odbora za proslavu godišnjice obilaska planete Zemlje koja se u Španiji obeležava pod nazivom „Pet vekova“.

Sličnog je mišljenja i Magelanov zemljak, predsednik portugalskog parlamenta Augusto Santos Silva. On prvo oplovljavanje sveta naziva „prvom globalnom akcijom“.

Portugalska kruna, međutim, tada nije bila zainteresovana za Magelanovu ekspediciju na zapad, jer je već istočnom rutom prema Indiji (koju je otkrio portugalski moreplovac Vasko de Gama) uspostavila unosnu trgovinu začinima.

Magelan ostavio kosti na Filipinima

Po Magelanu su nazvani pingvini, moreuzi, sazvežđa i teleskopi, ali on sam nije preživeo put oko sveta. Poginuo je 1521. u borbi s domorocima na Filipinima. Prema pričama, njega je otrovnom strelicom lično ubio poglavica Lapu-Lapu, kojeg na Filipinima danas slave kao nacionalnog heroja.

Ferdinand Magelan

Kopija broda „Viktorija“ može se danas obići u luci u Sanlukaru de Baramedi. Povodom godišnjice je čak i striming-servis „Netfliks“ producirao seriju o „Ekspediciji koja je promenila svet“. Jedno je gotovo sigurno: Ljompartova i njena ravnozemljaška ekipa, sigurno neće gledati tu seriju.

Izvor: rts. rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.