fbpx
spot_img

Trikovi za jeftinije letove: Guglovi podaci bazirani pa petogodišnjoj statistici

Googleovi podaci bazirani su na petogodišnjem praćenju letova i cijena.

Prilikom planiranja putovanja uvijek pokušavamo uhvatiti što jeftinije karte te pronaći način na koji se može uštedjeti koja kuna, odnosno euro. Taktike i načini su različiti, a neke od njih otkrio je Google. Kompanija je provela istraživanje bazirano na pet godina zrakoplovnih letova u SAD-u (od sredine 2017. do sredine 2022.) rezerviranih putem usluge Google Flights te su došli do nekih zanimljivih zaključaka.

Podaci su tako potvrdili ono što je vjerojatno većini ljudi koji su pretraživali i rezervirali zrakoplovne letove već poznato – karte su najjeftinije ako ih rezervirate za letove ponedjeljkom, utorkom i srijedom. U odnosu na letove vikendom, one su jeftinije 12 posto, dok je potencijalna ušteda ako izbacite međunarodne letove još veća i iznosi do 20 posto.

Dok je i druga taktika za uštede poznata – ranije rezerviranje letova, Googleovi podaci daju nam detaljniji uvid o tome kada su cijene najjeftinije. Prema tim podacima cijene zrakoplovnih karata bile su najjeftinije između 3 do 8 tjedana prije letova, no najniže cijene karata su u prosjeku 44 dana prije putovanja.

Zanimljivo, prema Google Flightsu, direktni su letovi skuplji za dvadesetak posto u odnosu na povezane letove, no problem povezanih letova, osim što putovanje traje duže zbog presjedanja, jest i što uvijek postoji mogućnost kašnjenja na sljedeći let, što uzrokuje nove probleme.

Dakle, fleksibilnost, odnosno mogućnost putovanja početkom tjedna i ranije rezervacije ključne su ako želite jeftinije proći tijekom rezervacije.

Ovo je istraživanje pokazalo i kako jedna od stvari koje nisu toliko bitne jest dan tijekom kojeg rezervirate letove. Jedan od “mitova” među putnicima jest da ćete najjeftinije proći ako karte rezervirate utorkom navečer. No podaci Googlea pokazuju da nećete previše profitirati jer je cijena tada jeftinija za manje od dva posto.

Problem je što, dok putnici čekaju utorak navečer kako bi kupili karte za planirani let, njihova cijena može porasti tako da, umjesto uštede, moraju platiti više pa iz Googlea ne preporučuju da se pridržavate tog pravila.

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.