fbpx
spot_img

Pogled s Crvenog Čota: Letnja kupanja

Sa nastankom letnje sezone, plivanje i kupanje postaje skoro najmasovniji oblik fizičkog osveženja, razonode i čeličenja zdravlja. Kupanje, plivanje i bilo kakve druge aktivnosti u vodi životna su potreba ljudi, a naročito dece. Ali, voda u bazenima, rekama, jezerima i moru, pored radosti, nosi sobom i opasnosti.

Ono što je za svaku vrstu kupanja zajedničko (kupanje u slatkoj vodi ili u moru, vazdušno kupanje) jeste da je temperatura sredine u kojoj se telo tada nalazi niža nego što je temperatura vazduha ispod odeće. Što se tiče kupanja u hladnoj vodi, potrebno je biti jako obazriv. Lekari podvlače da to kupanje ne sme biti dugo, jer ako osoba nije naviknuta, ona u vodi od 18-20 stepeni, ne sme biti duže od 3-10 minuta. Za broj i razmak između pojedinih kupanja, značajne su i atmosferske prilike. Toplih, sparnih dana, kada temperatura vode nije suviše niska, kupanje može i duže da traje. Tada ono rasterećuje krvotok, jer se usled hladnoće krv ravnomernije raspoređuje po celom telu.

Izdvojio bih par saveta koji se odnose na decu:

  • Kupanje je, verovatno, najlepši dar leta. Ali, da bi se neko mogao kupati do mile volje, on mora znati i plivati. A ta veština može vrlo brzo i lako da se savlada, naravno, uz stručnu pomoć odraslih ili kroz obuku u školama gde za to postoje uslovi…
  • Zapamtite, sve dok ne naučite plivati u mestu i održavati se na vodi s okomitim položajem tela, vi niste plivač!
  • Nikad se ne mogu predvideti sve opasnosti na vodi, zato je neophodno biti uvek oprezan i stalno obazriv…
  • Naročito se velikim opasnostima izlažu oni koji po svaku cenu hoće da pokažu svoje velike sposobnosti u vodi. Zato valja imati na umu jedno: u vodi nema junaka…
  • Ne ulaziti u hladnu vodu zagrejani od trčanja, jer zbog nagle promene temperature dolazi do stresa, do prestanka rada disajnih organa, te pokreta ruku i nogu i padanja u nesvest, zbog čega se u vodi udave i najbolji plivači.
  • Ne skakati na glavu u mutnu vodu na nepoznatim mestima, jer može biti plitko dno, ili neki predmet ispod površine vode i može doći do povreda.
  • Ne plivajte i ne ronite naporno odmah posle obilnog jela, pogotovo ako je voda vrlo hladna ili topla.
  • Kada je hladno i ako duva hladan vetar, posle izlaska iz vode, ne treba sedeti na mokrom i hladnom tlu.
  • Ne plivajte daleko od obale i vodite računa da je vreme kupanja u vodi, ipak ograničeno.

Nadam se, da sam u ovih nekoliko osvrta i pozicija, vezanih za čari vode i postupaka, uspeo da bar malo dočaram ono što može da se očekuje u predstojećoj sezoni kupanja.

Foto: Neda Glišović
Foto: Neda Glišović

 

 

 

 

Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović rođen 21.9.1963 g. u Inđiji, ekonomski tehničar. Živim u vremenu kome ne pripadam.