fbpx
spot_img

Pok za podnošenje zahteva za povraćaj PDV-a za bebi opremu

Rok za podnošenje zahteva za refundaciju PDV za kupljenu hranu i opremu za bebe počinje u ponedeljak, 3. jula i traje do 17. jula, a zahtev se predaje nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave Srbije.


Poreska uprava će posle sprovedenog postupka kontrole zahteva u roku od 30 dana izdati rešenje kojim se utvrđuje pravo na refundaciju PDV ili rešenje kojim se zahtev odbija.

Roditelj ili staratelj može da ostvari refundaciju PDV najviše u iznosu do 75.029,08 dinara i to u prvoj godini starosti bebe do 42.873,76 dinara, a od prve do druge godine starosti u iznosu do 32.155,32 dinara.

Hranom i opremom za bebe, za čiju nabavku može da se ostvari pravo na povraćaj PDV, smatraju se: mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolica za hranjenje, stolica za kola i pelene.

Prvi uslov za ostvarivanje prava na povraćaj je da je ukupan neto prihod roditelja, odnosno staratelja bebe u godini koja prethodi godini u kojoj se podnosi zahtev za refundaciju PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe, ostvaren u iznosu manjem od 1.028.970,29 dinara.

Drugi uslov je da je ukupna imovina roditelja, odnosno staratelja bebe na koju se plaća porez na imovinu u skladu sa propisima kojima se uređuju porezi na imovinu manja od 25.081.150,62 dinara.

Piše: FoNet

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.