fbpx
spot_img

Priča o ženi koja je rodila 69 dece

Supruga ruskog seljaka Feodora Vasiljeva – čije je ime izgubljeno u istoriji – drži svetski rekord u rađanju najviše dece. Prema izveštaju koji je lokalni manastir predao vladi u Moskvi, između 1725. i 1765. Vasiljeva je rodila 16 parova blizanaca, sedam puta trojke i četiri puta četvorke, u preko 27 odvojenih trudnoća. Ukupno – 69 dece.

Da li je uopšte moguće roditi toliko dece?

Džejms Segars, direktor Odeljenja za reproduktivne nauke i istraživanje ženskog zdravlja na Univerzitetu Džon Hopkins za BBC je rekao da mu to zvuči fantastično.

Prvo, razmotrimo matematiku iza priče o Vasiljevoj. Da li bi imala dovoljno vremena za 27 trudnoća u 40 godina, kao što se tvrdi? U početku se čini da je odgovor potvrdan, naročito ako uzmete u obzir činjenicu da se trojke i četvorke obično rađaju prevremeno.

BBC je došao do sledećeg proračuna: 16 blizanaca puta 37 nedelja; sedam trojki puta 32 nedelje; četiri četvorke puta 30 nedelja. Saberite to, i Vasiljeva bi bila trudna 18 od 40 godina – dakle dve decenije svog života je imala pojačanu želju za kiselim krastavcima i sladoledom.

Ali tu su i drugi faktori. Da li je mogla biti dovoljno plodna tokom tako dugog vremenskog perioda? Žene obično dobijaju menstruaciju oko 15. godine. Mesečna ovulacija se nastavlja sve dok se zalihe jajnih ćelija, koliko znamo, ne iscrpe u menopauzi, koja obično počinje oko 51. godine.

Takođe, pre menopauze, plodnost žena naglo opada.

“Procenat šanse za bebu kada žena ima 45 godina je oko jedan odsto mesečno”, kaže Valeri Bejker, vanredna profesorka akušerstva i ginekologije na Medicinskom fakultetu u Stanfordu.

Kako žene stare, količina i kvalitet jajnih ćelija opadaju. Od nekoliko stotina hiljada jajnih ćelija koje žene imaju u odrasloj dobi, otprilike 400 ovuliraju – što ženama stvara mogućnost za 30 godina potencijalnog rađanja.

“Većina žena ne zatrudni nakon 42. godine”, kaže Džejms Segars.

Mogućnost nove trudnoće opada sa svakom rođenom bebom. A dok je Vasiljeva dojila, njeno telo ne bi imalo ovulacije. Ova urođena biološka metoda kontrole rađanja bi još više smanjila šanse za njene ponovne trudnoće. Stoga bi Feodor i njegova supruga morali da imaju izuzetnu sreću da dobiju još dece u pedesetim.

Međutim, porođaj je ono što najviše podriva kredibilitet informacije da je Vasiljeva imala 69 dece  – posebno uzimajući u obzir uslove koje bi imala pre toliko godina, i to u ruskom selu.

U Velikoj Britaniji, osam žena na 100.000 umre zbog problema vezanih za trudnoću, ili tokom trudnoće. Ali, u jednoj od najsiromašnijih zemalja na planeti, Sijera Leoneu, stopa je 1.100 umrlih majki na 100.000.

Informacija da je Vasiljeva u 18. veku preživela 27 trudnoća je stoga veoma sumnjiva.

“U prošlosti je svaka trudnoća bila rizik za majčin život”, kaže Segars.

Višestruko rađanje blizanaca, trojki i  četvorki još više narušava kredibilitet priče o ovoj Ruskinji. Na primer, u Velikoj Britaniji 2012. godine šanse za rođenje blizanaca bile su samo 1.5 odsto, dok su za trojke i četvorke bile zanemarivo male. Šanse da je Vasiljeva nekako začela, a zatim i preživela rađanje 16 blizanaca – a kamoli četvorki – izgledaju nepostojeće.

Navodno je 67 od 69 dece preživelo detinjstvo. Mortalitet novorođenčadi bio je visok u 18. veku.

“Čak i da ste danas rodili četiri puta četvorke, nisam siguran da bi svi preživeli”, kaže Segars.

Konačno, tu je još jedno pitanje koje umanjuje istinitost ove priče: koja bi žena to želela da uradi?

“Samo pomislite na taj stres”, zaključuje Bejker.

Izvor: nova.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.