fbpx

Održan 50. pomen kralju Petru II na Oplencu i u Njujorku

Beograd, 3. novembra 2020. – Povodom 50. godišnjice smrti Nj.V. Kralja Petra II, pomen pokojnom Kralju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski gospodin Jovanu mauzoleju Kraljevske porodice, crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

U ime Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra venac na grob pokojnog Kralja položio je g. Dragomir Acović, predsedavajući Savetodavnih tela Krune. Pomenu su takođe prisustvovali g. Ljubodrag Grujić, član Krunskog veća i g. Predrag Marković, član Krunskog saveta. Takođe, venac su položili i predstavnici Udruženja „Kraljevina Srbija“.

Istog dana, u 11:00 časova (po istočnoameričkom vremenu), u Njujorku će Njegovo Preosveštenstvo Episkop istočnoamerički Irinej služiti pomen Njegovom Veličanstvu kralju Petru II u prisustvu Njihovih Kraljevskih Visočanstava Prestolonaslednika Aleksandra i Princeze Katarine, koji će upaliti sveće u znak sećanja na Prestolonaslednikovog oca, Nj.V. Kralja Petra II, u Srpskoj pravoslavnoj Sabornoj crkvi Svetog Save. Njegovo Veličanstvo kralj Petar II bio je veoma vezan za Sabornu crkvu tokom svog boravka u Sjedinjenim Državama.

Kralj Petar II od Jugoslavije rođen je u Beogradu 6. septembra 1923. godine kao prvorođeni sin Kralja Aleksandra I i Kraljice Marije od Jugoslavije. Kumovi su mu bili Kralj Džordž VI i Kraljica Elizabeta (kasnije Kraljica Majka Velike Britanije). Svoje obrazovanje započeo je u Kraljevskom Dvoru u Beogradu, a nastavio ga je u školi Sandroid u Engleskoj, koju je napustio nakon ubistva svog oca 1934. godine. Budući da je kralj Petar II imao 11 godina i bio maloletan u vreme atentata na njegovog oca, formirano je tročlano Namesništvo, u koje je bio uključen i brat od strica Kralja Aleksandra I, Princ Pavle Karađorđević.

Kralj Petar II zamalo je ubijen, kada su nacisti tokom noći bombardovali Kraljevski Dvor. Drugi svetski rat primorao je kralja Petra II da napusti zemlju zajedno sa jugoslovenskom vladom, sa kojim je otišao prvo u Grčku, a potom u Palestinu i Egipat. Nakon toga se Kralj Petar II pridružio drugim monarsima i šefovima država okupirane Evrope u Londonu, juna 1941. Tokom rata, narodi Jugoslavije smatrali su Kralja Petra II simbolom otpora nacizmu. Kralj Petar II završio je obrazovanje na univerzitetu u Kejmbridžu i pridružio se britanskom Kraljevskom vazduhoplovstvu.

Kralj Petar II nikada nije abdicirao. Nakon Drugog svetskog rata živeo je u emigraciji, prvobitno u Londonu, sa suprugom Kraljicom Aleksandrom od Jugoslavije (prethodno Princeza od Grčke i Danske) i njihovim sinom Prestolonaslednikom Aleksandrom, koji je rođen 1945. godine. Poslednje godine života proveo je u SAD. Posle duge i teške bolesti, Kralj Petar II umro je 3. novembra 1970. u bolnici u Denveru u Koloradu i sahranjen je u crkvi manastira Svetog Save u Libertivilu u državi Illinois. Bio je jedini kralj sahranjen u Sjedinjenim Državama. Kraljevi posmrtni ostaci prebačeni su u mauzolej Kraljevske porodice, crkvu Svetog Đorđa na Oplencu, 26. maja 2013. godine, kada je organizovana državna sahrana.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.