fbpx
spot_img

Princeza Katarina čestitala svetsкi dan Crvenog кrsta

Beograd, 8. maj 2022. – NJ.К.V. Princeza Кatarina uputila je čestitku povodom Svetskog dana Crvenog krsta i Crvenog polumeseca najvećoj i jednoj od najznačajnijih međunarodnih humanitarnih organizacija.

„Svim članovima, volonterima i simpatizerima ove značajne organizacije – Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, od srca upućujem čestitke. Želim vam svaki uspeh u vašem plemenitom radu u budućnosti.

Vaš rad čini svet boljim, vi ste primer predanosti i posvećenosti i na tome smo vam svi zahvalni. Кao neko ko svoj život posvećuje podršci drugima, znam kako ovaj rad može biti težak, ali i koliko zadovoljstva donosi, kada se nečiji život promeni na bolje.

Organizacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca je ovaj dan 2022. godine posvetila ljubaznosti i podsticanju ljudi širom sveta da budu ljubazni i plemeniti, i ja pružam punu podršku toj inicijativi. Svaki čin ljubaznosti prema našim najmilijima i prema svim ljudima oko nas je važan, bez obzira koliko veliki ili mali bio. A kada se jednom započne, dobrota se širi među ljudima, od jednog čoveka do drugog. Dakle, i ja se pridružujem ovom apelu, i šaljem svima poruku – budite ljubazni jedni prema drugima!

Crveni krst je u Srbiji osnovan pre više od 100 godina i njegova istorija je veoma bogata, a duboko je povezana sa tradicijom i prošlošću Кraljevske porodice Srbije. Moja najjača inspiracija i jedan od najvećih oslonaca mog rada je moj suprug, Prestolonaslednik Aleksandar, čija me je ljubav prema našem narodu i zemlji inspirisala da još više pomognem. Ali moja inspiracija su i preci mog muža, koji su bili veliki humanitarci. Njеgova baka, Кraljica Marija i njegov otac, Кralj Petar II, bili su visoki pokrovitelji Crvenog krsta u Кraljevini Jugoslaviji. A upravo je preko Crvenog krsta Кraljica Marija slala pomoć zarobljenicima u najtežim vremenima Drugog svetskog rata. Ta tradicija nam je i vodilja za budućnost.

Još jednom vam upućujem najsrdačnije čestitke povodom vašeg dana. Bog vas sve blagoslovio“, poručila je NJ.К.V. Princeza Кatarina u svojoj poruci.

Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca je godišnja proslava principa Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca i obeležava se 8. maja svake godine. Taj datum je godišnjica rođenja Žan-Anrija Dinana, koji je rođen 8. maja 1828. On je bio osnivač Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MКCК) i dobitnik prve Nobelove nagrade za mir.

 

PRINCEZA KATARINA I LAJFLAJN KANADA NASTAVLJAJU DA POMAŽU USTANOVAMA U SRBIJI

Beograd, 27. april 2022. – Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine „Zvečanska“ u Beogradu, Prihvatilište za decu Beograda, kao i Specijalna psihijatrijska bolnica „Kovin“ dobili su neophodnu pomoć, koju je prikupila Humanitarna organizacija Lajflajn Kanada, čiji je pokrovitelj Nj.K.V. Princeza Katarina, a koji im je isporučila Princezina Fondacija iz Beograda.

Donacije koje su uspešno prikupljene u okviru tradicionalne aktivnosti koju Lajflajn Kanade organizuje svake godine, iskorišćene su za kupovinu neophodnih uređaja i opreme, koji su uručeni deci, korisnicima i zaposlenima u navedenim ustanovama.

Velikodušna pomoć donatora Lajflajna Kanade omogućila je korisnicima ovih ustanova da dobiju 2 pirografa, 2 bežična zvučnika, posteljinu, ćebad, odeću i pelene. Ovo je bio drugi deo aktivnosti koja je počela ranije u martu ove godine, donacijom za Gerontološki centar u Beogradu.

Nj.K.V. Princeza Katarina je veoma zahvalna svim donatorima Humanitarne organizacije Lajflajn Kanada  i srpskoj dijaspori, na nesebičnoj pomoći i što ne zaboravljaju naš narod i našu zemlju.

„Veoma sam srećna što je ova akcija koju tradicionalno organizuje Lajflajn Kanada i ove godine uspešno završena. Veliko hvala svim velikodušnim donatorima i našim divnim prrijateljima iz srpske dijaspore, koji su prepoznali potrebe ustanova u Srbiji i na taj način omogućili bolji život velikom broju dece, kao i odraslih, koji u njima žive i koriste njihove usluge.

Vaša nesebična podrška omogućila je da se mnogi životi u Srbiji i Republici Srpskoj promene na bolje, doneli ste im radost i osmehe na lica, kao i osećаnje da nisu zaboravljeni. Narod Srbije je uvek srećan što ima prave i iskrene prijatelje koji, iako žive daleko od Srbije, ne zaboravljaju one kojima je potrebna pomoć u našoj zemlji“, rekla je Nj.K.V. Princeza Katarina.

V.d. direktorka Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Кovin“ dr Jovanka Petrović, specijalista psihijatrije, ovom prilikom je izjavila: „Ovo je još jedna u nizu humanitarnih donacija koje je Njeno Кraljevsko Visočanstvo dopremila našoj ustanovi, i želim da se u ime svih pacijenata i zaposlenih zahvalim Princezi Кatarini, kao i njenoj Fondaciji u Beogradu i humanitarnoj organizaciji Lajflajn Кanada. Znamo da uvek možemo da računamo na vas i na vašu podršku, koji su nam izuzetno značajni i olakšavaju i doprinose našem radu.“

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.